På platsen där biografen Astoria och Victoria har legat vid plaza de la Merced har Málagas historia påträffats. Utgrävningar på upp till fem och en halv meters djup har avslöjat flera olika civilisationer.

Dels från romarrikets dagar under det första århundradet. Här har krukor påträffats som har innehållet både vin och olivolja.

Andra utgrävningar visar epoken från tusentalet, 1500-talet och vidare fram till modern tid. För varje skikt i utgrävningarna har en ny civilisation påträffats. Och frågan är vad som finns längre ner.

Málagas hemligheter betyder också att de projekt som planerats i området skjuts på framtiden. Nu ber kommunfullmäktige att regionalregeringen ger grönt ljus till nya utgrävningar för att snabba på processen.

Förutom resterna av det gamla sjukhuset Santa Ana har arkeologer under den gamla biografen Astoria funnit spår av Málagas muslimska period.

Här finns även rester av ugnar och keramik förknippade med den keramikindustri som fanns på platsen från 1100-talet. Här finns även gravar som kräver ett speciellt tillstånd från regionregeringen.

Bland det mest intressanta arbetet har varit att hittat kvarlevor av cirka tre hundra kroppar som tros ha varit kristna som avled i samband med att det katolska kungaparet återintog Málaga.

– Vi gör rättsmedicinska undersökningar av dessa kvarlevor för att se om dödsfallen beror på katastrofer eller krig, säger arkeologen Ana Arancibia som tillsammans med Cristina Chacón leder utgrävningarna.

På platsen planeras det för ett auditorium med flera våningar med barer, restauranger och utställningsytor.

Under november väntas de arkeologiska utgrävningarna fortsätta efter grönt ljus från Junta de Andalucia.
Se film från platsen här