Málaga kommun kommer från den 1 januari 2024 att börja tillämpa lågutsläppsområden (Zonas de Bajas Emisiones, ZBE) som ingår i landets klimatförändringslag. Det innebär att äldre fordon hindras från att köra i de centrala delarna.

Svenska Magasinet har tidigare berättat att fler spanska städer börjar tillämpa ZBE. Alicante, Elche, Torrevieja, Orihuela och Benidorm är bland de kommuner som börjar tillämpa lågutsläppsområden (Zonas de Bajas Emisiones, ZBE).

I Málaga stad börjar ZBE att tillämpas från nästa årsskifte. ZBE ingår i landets klimatförändringslag som fastställer att alla städer med fler än 50.000 invånare blir tvungna att begränsa äldre fordonstrafik i centrum före utgången av 2023.

Kommunalrådet för trafik i Málaga, José del Río, vill dock förtydliga tillämpningen av ZBE att kommunen kommer fortsatt att tillåta alla fordon oavsett ålder att parkera på en allmän parkering eller på privat plats i centrum när bilen är registrerad på en viss parkering.

Annons

Endast auktoriserade fordon får köra in i centrum för lastnings- och lossning eller de med tillfälliga tillstånd.

Vad som inte blir tillåtet är att cirkulera eller köra igenom Málagas centrum om inte bilen uppfyller kraven.

Det området i centrala Málaga som begränsas är på 437 hektar och förutom Gamla stan gäller det även La Malagueta, Monte Sancha, stadsdelen Victoria, El Ejido, Capuchinos, Segalerva, la Trinidad, El Perchel och avenida de Andalucía.

Ett miljömärke från DGT kategoriserar fordon efter deras föroreningsgrad och sätter alltså standarden för vilka fordon som får köra i stadskärnor. Rent generellt så handlar det om körförbud i stadskärnor för motorfordon på bensin som är tillverkade före år 2000 eller före 2006 om det gäller dieselmodeller.

Miljömärke

Miljömärket får du genom att fylla i fordonets registreringsnummer på DGT:s webbplats.

Fordon märkta med B (gul) motsvarar personbilar och lätta skåpbilar som drivs med bensin som är registrerade från januari 2000 respektive diesel från januari 2006. Bilar med detta miljömärke kan köra in i ZBE-zoner men inte parkera som i exempelvis Madrid.

Bilar med C (grön färg), ECO (blå/grön) och Cero (blå färg) är undantagna från förbuden.

Svenska Magasinet har varit i kontakt med DGT. I nuläget finns det inget besked om kravet gäller utländskt registrerade bilar.