Málaga är den stad i Spanien som har den billigaste menú del día, dagens rätt. I genomsnitt ligger priset för en lunch i Málaga på 7,55 medan genomsnittet i spanska städer är 9,50 euro. Dyraste lunchen i genomsnitt har Zaragoza med 12,85 euro. Det visar en undersökning som konsumentföreningen Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) ligger bakom.

Spanjorerna lägger ut 1.500 euro varje år på att äta ute. 26 procent av spanjorerna äter ute dagligen. Undersökningen visar även att menyerna ofta är bristfälliga och saknar variationer för att vara hälsosamma.

Åtta av tio som äter ute intar ingen varierad kost. På 73 procent av lunchställena är det svårt att hitta nyttig basmat som ägg och pan integral eller fullkornsbröd.

Den spanska livsmedelsorganisationen Agencia Española de Seguridad Alimentaria och Instituto Nacional de Consumo rekommenderar lunch tillagad i ugn kombinerad med fullkornsbröd och frukt samt att man dricker vatten i stället för vin eller läskedrycker.