Málaga kommer att bli värdstad för nästa Michelingala där landets bästa restauranger med Michelinstjärnor presenteras.
Senast hölls galan 26 november i Murcia och tidigare har Madrid, Barcelona och Valencia haft evenemanget.
Med stöd av regionregering, kommun och provinsstyrelsen samt att Málagaprovinsen har totalt elva Michelinstjärnor gör att den ansedda restaurangguiden väljer Málaga för nästa evenemang.
Diario Sur var först med att berätta om nyheten under gårdagen. På fredagen presenterades evenemanget officiellt vid en pressträff på restaurangskolan La Cónsula.
Hoy se ha anunciado que Málaga será el escenario de la Gala de la Guía MICHELIN 2026. Además, hemos podido conocer a sus coordinadores gastronómicos.
¡No te pierdas este pequeño resumen de la jornada!#GuiaMICHELINESP #MICHELINSTAR26 #AndalusianCrush #ViveAndalucía #saboramalaga pic.twitter.com/QmIlzUxRRU— La Guía MICHELIN (@GuiaMichelin_ES) April 25, 2025
Málagas mäss- och kongresshall kommer att ha evenemanget den 25 november med att presentera Michelinguiden för 2026. Totalt har regionregering, kommun och provinsstyrelse satsat en miljon euro på att få galan.
Mycket pengar satsas, samtidigt får Málaga tillbaka mycket. När Murcia senast arrangerade var omsättningen på 42 miljoner euro.
Provinsstyrelsens ordförande Francisco Salado säger att galan stärker vår position inom turism och gastronomi där vi redan är mycket starka. Dessutom hamnar provinsen ytterligare i rampljuset.
– Det är en händelse som betyder mycket ekonomiskt, tillägger Salado.
Salado skröt om provinsens stjärnkockar ”för att de är en del av Málaga-varumärket” och för att de visar ett fast engagemang för hållbart, noll-miles kök. ”De bidrar till kampen mot klimatförändringar och avfolkning i vår provins”, sa han.
Ungefär 700 inbjudna gäster till galan.
– Det blir speciellt eftersom guiden firar 125 år och spanska upplagan firar 115 år 2026, säger informationsansvarig för Michelin Spanien och Portugal, Mónica Rius.
Inte mindre än nio restauranger har Michelinstjärnor (Bardal, Skina, Blossom, José Carlos García, Sollo, Kaleja, Messina, Back och Nintai) med totalt elva stjärnor där Bardal och Skina har två vardera.
Málaga ligger på nionde plats med flest Michelinstjärnor efter Barcelona (36), Madrid (32), Girona (15), Alicante (13), Vizcaya (11), Asturien (11), Mallorca (10) och Valencia (10) samt före Tarragona, La Coruña och Tenerife med åtta vardera samt Cádiz och Huesca med sju vardera.
– Flera undersökningar visar att upp till 70 procent av resenärerna väljer destinationer baserat på det kulinariska utbudet. Andalusien är en förstklassig destination för matälskare runt om i världen och med galan sätter vi det andalusiska köket, våra kockar och våra produkter på sin rätta plats, säger regionregeringens finansråd Carolina España.
Fakta/Michelinstjärnor
Betygssättningen, där en, två eller tre stjärnor betecknar toppnivån, skapas genom att inspektörer skickas ut i hemlighet. Stjärnorna delas ut endast baserat på maten som serveras. Fem kriterier vägleder inspektörerna i bedömningen:
Kvaliteten på råvarorna 2. ”hantverket” – det vill säga smaken och tillagandet 3. ”personligheten” – det vill säga hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck 4. värde för pengarna 5. Mycket kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen
De berömda stjärnbetygen brukar översättas på följande vis:
En stjärna – ”En mycket bra restaurang i sin kategori” (franska: Une très bonne table dans sa catégorie).
Två stjärnor – ”Utomordentlig matlagning, värt en omväg” (franska: Table excellente, mérite un détour).
Tre stjärnor – ”Exceptionellt bra kök, värt en egen resa” (franska: Une des meilleures tables, vaut le voyage)
Källa: Wikipedia