Det är inte bara turister som gillar Málaga, det gör även invånarna. Det var en mycket nöjd och tillfreds Paco de la Torre som på torsdagskvällen medverkade i tv-programmet La Alameda och blev intervjuad av Diario SUR:s chefredaktör Manuel Castillo.

Det har snart gått en vecka sedan lokalvalet där Paco de la Torre och Partido Popular fick egen majoritet i kommunfullmäktige. Under sändningen analyserade den 80-årige tillförordnade borgmästaren Paco de la Torre valresultatet där PP fick hälften av rösterna.

– Det är ett bevis för att kommunledningen har invånarnas stöd i hur Málaga har utvecklats. Det är inte bara turister som gillar Málaga, det gör även stadens invånare, säger Paco de la Torre.

Tillit

Vi ser en ekonomisk utveckling som genererar arbetstillfällen, säger Paco de la Torre.

Det handlar om tillit för kommunledningen.

– Väljarna litar på oss samtidigt som de ser att positiva saker händer. Allt är inte perfekt och det finns saker som kan förbättras och det ska vi jobba med under kommande mandatperiod. Vi ser en ekonomisk utveckling som genererar arbetstillfällen till sektorer som turism, kultur och ny teknik, verksamheter som tusentals familjer lever av.

Det som närmast väntar är att Málaga stad ska bli grönare och skönare. Inte mindre än sex nya parker ska anläggas i stadsdelarna Teatinos, Campamento Benítez, Arraijanal, gamla Repsol-området, San Julián och Puerto de la Torre.

Bostadsfrågan blev en het potatis under valkampanjen. Här finns ett färdigt förslag menar Paco de la Torre och pekar på den bostadsplan som presenterades av Málagas kommunfullmäktige för några månader.

Den ska gynna mer än 13.000 invånare då allmännyttiga bostäder ska byggas i ett projekt som samordnas av både offentliga och privata intressen. Förändringar av regler och tillstånd ska införas, administrativa rutiner ska effektiviseras för att utveckla subventionerade bostäder och göra den marknaden attraktiv för byggherrar.

Hamntornet

Ett annat kommande projekt som det talas mycket om är hamntornet, Torre del Puerto. Kommunfullmäktige kommer att fortsätta med projektet så att ett färdigt förslag kan överlämnas till den nya regeringen efter det allmänna valet 23 juli.

Paco de la Torre betonar att projektet har fler fördelar än nackdelar och att staden behöver fler femstjärniga hotell i samband med kongresser och sammankomster.

Han avfärdar kritiken att Málaga utsikt påverkas och säger att hamntornet har mindre påverkan än området La Malagueta redan har med sina höghus. Och Gamla stans ”skyline” med Alcazaba och Gibralfaro påverkas inte.

Slutligen fick Paco de la Torre frågan varför det gick som det gick i lokalvalet 28 maj. Han tror PSOE liksom partiets borgmästarkandidat i Málaga, Dani Pérez, ”skadades” av regeringschefen Pedro Sánchez allians med baskiska nationalistpartiet Bildu och att de hade dömda terrorister på vallistorna. Även den nya bostadslagen i Spanien ogillas av många.

Torremolinos

En ombyggnad av paseo marítimo är ett prioriterat projekt, säger Torremolinos borgmästare Margarita del Cid.

Även Torremolinos omvalda borgmästare Margarita del Cid medverkade i tv-programmet La Alameda på torsdagskvällen. Margarita del Cid gjorde ett mycket bra val där Partido Popular fick en klar majoritet av rösterna.

Hon berättade att en ombyggnad av paseo marítimo i Torremolinos, från Los Álamos till fritidshamnen Puerto Marina är ett prioriterat projekt. Kommunen förhandlar redan med Turistdepartementet om att genomföra projektet som förväntas lanseras under den kommande mandatperioden.

Andra projekt är ombyggnaden av La Nogalera och de intilliggande gatorna samt kongresshallen Palacio de Congresos.

Ett annat mål som Margarita del Cid har är att Torremolinos ska locka till sig teknikföretag som har svårt att hitta en plats i Málaga.