Om lite mer än två månader är det regionalval i Valenciaregionen. Opinionsundersökningar visar att det kan bli maktskifte med Carlos Mazón (Partido Popular) som ny regionpresident. Enligt de senaste undersökningarna från GAD3 och Sigma Dos som pejlar opinionsläget skulle Partido Popular få flest röster.

Idag inleds debatten och misstroendeförklaringen vid kongressen i Madrid. Högerpartiet Vox är initiativtagare till misstroendeförklaringen som är den sjätte i ordningen sedan landet införde demokrati. Bara vid ett tillfälle har en misstroendeförklaring fått tillräckligt med stöd för att gå igenom.

Vox har 52 mandat i kongressen och det mesta pekar på att stödet för en misstroendeförklaring stannar vid det då inget annat parti ger Vox stöd.

Krävs stöd

Opinionsundersökningen i Valenciaregionen inför regionvalet 28 maj visar att Partido Popular måste få stöd av Vox för att kunna bilda en regionregering.

Annons

Om det vore val idag i Valenciaregionen skulle PP få 34 eller 35 mandat medan Vox skulle få 14 till 16 mandat. Det krävs 50 mandat för att få majoritet.

Vox regionala partiledare Carlos Flores Juberías vill bilda en regionregering tillsammans med PP liknande den i Castilla y León.

Mätningar visar att både PP och Vox drar fördelar av att det liberala partiet Ciudadanos kommer att förlora samtliga 18 mandat som de vann i valet 2019.