Den skandalomsusade presidenten lämnar nu sin post på det spanska fotbollsförbundet. 

Efter att Spanien vunnit VM i Australien kysste Rubiales guldvinnaren Jenni Hermoso på munnen under firandet i Sydney. Händelsen skapade en storm i fotbollsvärlden och röster från hela världen har krävt att Rubiales lämnar sitt uppdrag. Bland annat har 81 spanska spelare, där alla VM-vinnarna ingick, skrivit ett öppet brev där de meddelade att de bojkottar landslaget så länge han sitter kvar. 

Strax efter firandet höll Rubiales en omtalad presskonferens där han förkunnade att han inte hade för avsikt att avgå. Men nu har han alltså ändrat sig. 

– Jag kommer att avgå. Jag kan inte fortsätta mitt arbete, meddelade han i en intervju med den brittiske programledaren Piers Morgan. 

Annons

I intervjun förklarar Rubiales att det var samtal med familj och vänner som fick honom att ta beslutet. Han berättar att de fått honom att inse att det skulle skada personer och sporten han älskar om han satt kvar. Han meddelar också i ett öppet brev att han avgår som vice president för UEFA. 

Kyssen har lett till flera händelser. Bland annat har spanska toppolitiker krävt hans avgång eller avsked vilket fick honom att svara med en verbal attack mot regeringen. Hans mor har hungerstrejkat för att visa stöd för honom. Fotbollsförbundet har tagit hans sida men hunnit ändra sig och vänt sig mot honom. Han har blivit avstängd från Fifa. Och en utredning om sexuella övergrepp har inletts emot honom.  

Möter Sverige

Fredag den 22 september ställs det spanska landslaget mot Sverige i en Nations League match på Gamla Ullevi i Göteborg. Matchen blir en repris på VM-semifinalen för några veckor sedan och kan bli avgörande för vilket land som går till OS i Paris 2024. 

De spanska spelarna har sagt att de bojkottar landslaget så länge “samma personer” sitter på sina poster. Men nu har Rubiales lämnat och den sedan tidigare illa omtyckta förbundskaptenen Jorge Vilda fick sparken i tisdags. Det återstår att se vad detta betyder för de spanska spelarnas medverkan.