Lokalpolisen i Málaga har återigen börjat använda kameror i större omfattning för att bekräfta trafikförseelser. Även filmkamera används för att fånga sekvenser vid trafikbrott..

Användningen av kameror praktiseras i flera spanska städer och många polisbilar är utrustade med kameror. Flera läsare har hört av sig till Svenska Magasinet och uppgett hur polisen använder sig av handkameror för att ta bilder och spela in sekvenser när det gäller trafikförseelser.

Idag uppger dagstidningen La Opinión de Málaga på sin nätupplaga att sedan några månader tillbaka används metod för att bevisa förseelser i exempelvis trafiken. Det har blivit allt vanligare med lokalpolis som från bilen och till fots använder kamera.

Tidningen skriver att många har framfört klagomål mot polisens kameror omedvetna om att metoden är helt laglig och följer regelverket och datalagen med personuppgifter.

Annons

Även vissa fackföreningar inom poliskåren har framfört kritik då användningen av kameror har kopplats samman med ”behovet av att kommunen vill öka intäkterna”.

Under fjolåret 2013 skrev Málagas lokalpoliser ut 168.046 trafikböter.