Som Svenska Magasinet berättade i novembernumret i fjol kommer Liza Marklunds åttonde deckarroman att utspela sig till stora delar på Costa del Sol. ”En plats i solen” heter romanen som släpps den 24 september.

En svensk familj hittas mördad i sitt hem på Solkusten – alla utom den 16-åriga dottern, som är spårlöst försvunnen. Journalisten Annika Bengtzon skickas ner till Marbella för att bevaka morden. Här dras hon in i ett ödesdigert spel om kokain, penningtvätt och vedergällningar som innefattar flera generationer.

”En plats i solen är en brett upplagd kriminalroman som spänner över 70 år, från Nazityskland och bonde-Sörmland på 1950-talet till Stockholm, Málaga och Marocko i vår tid. Det handlar om vad människor är beredda att göra för att få just en plats i solen, en position på samhällets gräddhylla”, skriver Piratförlaget på sin nätupplaga.

En plats i solen utspelar sig delvis på den spanska solkusten, Costa del Sol. Ett paradis för mängder av nordeuropéer som längtat efter sol, värme och ett lugnare tempo. Och ett paradis för människor med saker att dölja – till exempel var ifrån alla deras pengar kommer.

Annons

– Det finns väldigt mycket organiserad brottslighet på Costa del Sol, berättar Liza Marklund på piratförlaget.se. Hit kommer i stort sett allt hasch och allt kokain innan det förs vidare ut i Europa. Här finns allt knarkhandlarna behöver; inte minst skatteparadiset Gibraltar, där svarta pengar lätt kan tvättas vita.