De tre LIV-golfare som försökt stämma PGA-touren, och ville ha tillbaka sina platser i Fedex Cup-slutspelet, förlorade i rätten. Detta sedan att domaren Beth Lebson Freeman slagit fast att spelarna varit väl medvetna om de möjliga konsekvenserna när de valde att ta steget över till LIV-touren.

Talor Gooch, Hudson Swafford och Matt Jones får inte spela PGA-tourens slutspel Fedex Cup. Detta står klart efter ett två timmar lång rättegång i San José.

Spelare som tagit steget över på den Saudi-backade LIV-touren har i enlighet med PGA-touren stadgar kickats ut från PGA-touren. De tre spelarna yrkade på att deras avstängningar skulle hävas och att de skulle få vara med i slutspelet. Men deras stämning mot PGA-touren fick avslag.

Beslutet togs av domare Beth Lebson Freeman, som ansåg att spelarna varit väl medvetna om konsekvenserna när de bestämde sig för att spela tävlingar på LIV-touren.

Eftersom de tre spelarna fått så bra betalt av LIV Golf (indirekt den saudiska statens investeringsfonden) kunde det inte heller slås fast att de lidit tillräcklig skada för att på så vis tvinga sig tillbaka in på touren. Från PGA-tourens sida menade advokaterna att ”du kan inte både ha kakan och äta den”, och de skulle få rätt.

För de tre spelarna innebär domen att de kommer falla på Fedex Cup-rankingen och därmed också riskerar att gå miste om spel i golfens majors nästa år och kommande år. De spelare som når topp 30 på rankingen kvalificerar sig automatiskt till tre av fyra majors. De kommer också att falla på världsrankingen vilket har liknande effekt.

Nattens dom ses som en stor seger för PGA-touren vars slutspel hade kunnat hamna i skuggan av spelarnas medverkan. Självklart har stämningen varit en stor snackis i Memphis där slutspelet drar igång på torsdagen. – Klart att det är frustrerande att de försöker stämma touren, vilket också innebär oss andra spelare, säger världsettan Scottie Scheffler. Vad som är än viktigare är signalen domen sänder i ett större perspektiv och till övriga som tagit steget över till LIV-touren.