Mindre nederbörd under våren och värme bidrar till att årets pollensäsong blir något svagare än normalt. Nysningar, röda ögon och rinnande näsor hör i regel våren och försommaren till.

Paola Palao, allergiläkare vid regionsjukhuset i Málaga säger till Diario SUR att årets pollensäsong blir lindrigare för allergikerna jämfört med ifjol. Det gäller främst nivåerna av olivpollen som är betydligt lägre jämfört med ifjol.

För Spanien är gräspollen det vanligaste men så är det inte på Costa del Sol. Enligt mätningar som Málaga universitet utför är mätningarna över gräspollen knappast mätbara.

Däremot har höga nivåer av cypresspollen registrerats.

Annons

– Vi är överraskade av de högre nivåerna av cypresspollen eftersom det vanligtvis dyker upp i december och januari, strax före våren. Men klimatförändringar, höga temperaturer och lite regn har gjort att nivåerna av cypresspollen fortsatt är högre än normalt. Många har blivit förvirrade av detta och tror att det är andra pollen när det i verkligheten är cypress som påverkar.

Årets pollensäsong för allergikerna bedöms därför bli ”måttlig” när det kommer till symtom och inte måttlig till svår som det var ifjol.

Málaga inte en av de värsta andalusiska provinserna för allergiker. Jaén och Sevilla där olivträden dominerar bedöms vara värre.

Spanien har cirka åtta miljoner pollenallergiker varav sju miljoner av dessa avser gräspollen. Därefter kommer oliv, plátano (kanariska bananträdet), och cypress.