Amir Mekky som greps i Dubai den 4 juni efter att ha varit efterlyst och misstänkt för att ligga bakom flera avrättningar på Costa del Sol 2018 har överlämnats till Spanien. Mekky anses vara ledare för ”Los suecos”, en ökänd gängkriminell liga med säte i södra Sverige som agerade torpeder på Solkusten 2018. Av Ola Josefsson

Huvudmannen för ligan, den 23-årige Amir Fatten Mekkym, var internationellt efterlyst av myndigheterna i Spanien och Sverige och jagades över hela världen, misstänkt för mord, narkotikabrott och penningtvätt.

Det fanns misstankar om att han befann sig i Förenade Arabemiraten efter att ha tagit sig dit från Spanien via Marocko.

Som Svenska Magasinet berättade den 8 juni greps Amir Mekky i Förenade Arabemiraten den 4 juni. Nyligen utlämnades 23-åringen till Spanien. Efter polisförhör sitter mannen häktad i väntan på rättegång i Marbella. Det uppger dagstidningen La Opinión de Málaga.

Annons

Amir Mekky misstänks ligga bakom dödsskjutningarna av David Ávila mer känd under smeknamnet” El Maradona” och Sofian Ahmed Barrak med smeknamnet ”El Zocato” i San Pedro Alcántara (Marbella) respektive Estepona 2018.

Den förstnämnde sköts till döds utanför kyrkan i San Pedro, Marbella, inför ögonen på fru och barn i samband med sonens konfirmation.

Amir Mekky är känd i kriminella kretsar i Sydsverige. Mannen är född i Danmark och uppvuxen i Malmö. Som 20-åring kom Mekky till Spanien 2017 för att etablera sig på Solkusten.

2018 avrättades två personer på Solkusten. Spåren pekade mot en kriminell grupp som kallades ”Los Suecos” som varit verksamma i Sverige och senare på den spanska Solkusten.

Här agerade de torpeder och utförde beställningsmord, tortyrmord, avrättningar och bilbränder.
– En mer våldsam grupp har vi tidigare inte upplevt, med tanke på att majoriteten av ligans medlemmar bara är mellan 21 och 27 år, sa Francisco López Canedo, polischef vid Nationpolisen i Málaga i samband med en presskonferens.

Enligt polisenheten Udyco som arbetar med den tunga kriminaliteten är Mekky den sista pusselbiten i att avsluta ärendet kring avrättningsmorden 2018.

Totalt har nio personer gripits varav tre personer senare har släppts fria.

Ligan ”Los Suecos” uppges ligga bakom minst 17 mord.