Svenska kyrkan i utlandet krymper rejält, skriver Kyrkans Tidning idag. Det bor cirka 300.000 svenskar i utlandet och trots att svenskarna ökar utomlands har Svenska kyrkan i utlandet minskat sitt arbete radikalt det senaste decenniet.

2001 fanns 195 tjänster inom Svenska kyrkan i utlandet. 2010 hade den siffran minskat till 138, skriver Kyrkans Tidning.

Lennart Koskinen var biskop i Visby stift, och för utlandskyrkan, åren 2003 till 2011. Under den tiden var han med om att stänga flera kyrkor.
”Jag försökte protestera men det markerades väldigt tydligt från kyrkokansliet att pengarna skulle fördelas på det här sättet.

Lennart Koskinen menar att det är mycket märkligt att kyrkokansliet valt att skära i den del av verksamheten som faktiskt växer.
– Det här är katastrof. Vilken annan organisation skulle göra så?
Den avlysning han tycker är mest katastrofal är den i Fuengirola.
– Det bor 55.000 svenskar i området. Många är pensionärer. Det är människor som har det svårt. Här finns enorma diakonala behov.

Annons

Kyrkans Tidning uppger att Kyrkokansliet jobbar med att stötta utlandsförsamlingarna i att bli mer självfinansierade men det fungerar inte i praktiken enligt Lennart Koskinen.

”Många svenskar bor utomlands kortare perioder. De är svåra att motivera till att betala medlemsavgift i något som de redan betalar för i Sverige. Sen finns det en stor grupp som reser, turistar, studerar. De vill inte heller betala. Bara att få ihop till ett kyrkoråd kan vara svårt”.