Gränserna har varit stängda för de flesta resenärer sedan mitten på mars men nu har Spaniens industri -handels och turist minister Maria Reyes Maroto förklarat på en presskonferens att restriktionerna för dessa landgränser lyfts den 21 juni klockan 24:00.

Spanska myndigheter stängde dessa gränser i mars för alla utom för lastbilschaufförer, gränsöverskridande arbetare, spanjorer, hemvändande residenta och utlänningar som reste till sitt hemland. Portugal och Frankrike stängde också sina gränser med lite olika restriktioner.

Portugal och Frankrike upphäver också sina gränsrestriktioner gentemot Spanien. Frankrike har tidigare sagt att de är för att EU öppnar sina inre gränser från och med den 15 juni. Portugal stängde officiellt sin gräns fram till den 15 juni, men har senare sagt att den skulle förbli stängd månaden ut på grund av Spaniens egna begränsningar – men nu när Spanien häver restriktionerna så gör Portugal det också. SE UPPDATERING NER.

Maroto berättade för reportrarna att Spanien troligen då också skulle lyfta 14-dagars karantänen för människor som kommer in via landgränserna från Frankrike och Portugal, men tillade att detta måste först godkännas av regeringen.

Landgränserna mellan de spanska exklaverna Ceuta och Melilla gentemot Marocko är dock fortfarande stängda och där finns än inga tecken på någon förändring. UPPDATERING:
Efter beskedet reagerade grannlandet Portugal på att den spanske ministern även uppgivit att gränsen mellan Spanien och Portugal skulle öppnas, något de menade inte var Spaniens ensak att bestämma:
– Vi var förvånade över (Marotos) uttalande. Det är ju så klart Portugal som bestämmer huruvida våra gränser ska öppnas, och detta är något vi vill göra på ett ordnat sätt, sade Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva till nyhetsbyrån Lusa.
Den spanske regeringschefen Pedro Sánchez har också gått ut och dementerat turistministerns uttalande och säger att det är den första juli som gäller för gränsernas öppnande, (men det politiska läget kan ändra detta).
Det är med andra ord något förvirrat och vi får avvakta och se hur utgången blir, om det blir nu i juni eller först den 1 juli.

Relaterad artikel:

Spanien öppnar för turism från den 21 juni.

Bildtext: Gräns mellan Portugal och Spanien, Valença do Minho. Foto: Dantadd (Wikimedia).
Artikel: Jonny Erixon.