Konsumtionen av energidrycker har ökat kraftigt de senaste åren. 

På grund av hälsoriskerna de medför vill läkarsamfundet i Málaga se ett förbud mot försäljning av dem till personer under 18 år. 

Igår bad läkarsamfundet i Málaga lokalregeringen i Andalusien att förbjuda försäljning av energidrycker till personer under 18 år. Anledningen till detta är att konsumtionen av denna dryck ökat kraftigt de senaste åren i denna åldersgrupp. 

Samfundet anser, med stöd av studier som gjorts på området, att energidryck har “allvarligt skadliga” effekter på hälsan om de dricks regelbundet. Skulle förslaget gå igenom blir regionen den andra i Spanien med ett sådant förbud. Galicien har redan infört regler för energidryck som liknar de för alkohol. Även Castilla y León och Valencia överväger att följa i dessa fotspår. 

Annons

“Vi hoppas att Andalusien och alla andra autonoma regioner i landet följer exemplet så att minderåriga inte kan köpa energidrycker i någon av Spaniens städer. Vi måste skydda ungdomar från ämnen som är skadliga för deras hälsa,” sade Pedro Navarro, president för Málagas läkarsamfund, vid en presskonferens igår. 

Navarro underströk att regelbunden konsumtion av dessa drycker är skadlig för hälsan då de innehåller stora mängder koffein, taurin och har en sockerhalt som dubblar den dagliga dosen som rekommenderas av Världshälsoorganisationen. ”Vi står inför ett nytt folkhälsoproblem som kräver vår uppmärksamhet för att hitta lösningar så snart som möjligt”, tillade han.

Läkarna oroar sig över att barn och ungdomar betraktar dessa drycker som vanlig läsk och uppmärksammar även att de ofta blandas med alkohol. Navarro uppmanar familjer att inte köpa hem dem och ser gärna att föräldrar förklarar riskerna de medför för sina barn 

Málagas läkare varnar även vuxna för att dricka dessa drycker för ofta. “De bör inte drickas regelbundet eftersom det medför kardiovaskulära och neurologiska risker, psykologiska problem och kan ändra beteende och sömnrytm,” förklarar de.

Koffein, taurin och socker

Samfundet berättar att energidrycker är alkoholfria kommersiella produkter som har ett högt innehåll av koffein, taurin och socker samt andra ingredienser med stimulerande egenskaper. 

“Intaget av energidrycker har ökat kraftigt eftersom marknadsföringen förknippar dem med bättre fysik och högre mental prestanda. Detta har tillsammans med burkarnas aktiva design, de flera olika smakerna, ett lågt pris och enkel tillgång i alla butiker gjort dem populära bland tonåringar och unga vuxna,” hävdar de. 

Pojkar dricker mer än flickor

Enligt den senaste rapporten över droganvändning bland ungdomar i gymnasieålder anger fyra av tio elever att de hade druckit energidrycker under de senaste 30 dagarna. Andelen var högre bland pojkar (50,7 procent) än hos flickor (39 procent). Den visar även att 16,1 procent av eleverna i åldrarna 14 till 18 hade blandat dem med alkohol under samma period. 

Andra studier har visat att den som regelbundet dricker energidrycker kan visa symptom av bristande uppmärksamhet, hyperaktivitet, våldsamt beteende, andningsproblem, huvudvärk, magbesvär, sömnsvårigheter, ångest samt störningar i synen. De varnar även för humörsvängningar och till och med självmordstendenser. 

Utöver begäran att förbjuda försäljning till minderåriga planerar läkarsamfundet även en informationskampanj om dryckernas risker på sina sociala medier.

De avslutade presskonferensen med att påpeka att detta inte gäller isotoniska drycker, som mestadels består av mineralsalter och lämpar sig väl efter fysisk aktivitet och träning.