I morse publicerades den senaste undersökningen som visar antalet aktiva med arbeten ökar. EPA-undersökningen (Encuesta de Población Activa) visar att antalet aktiva på arbetsmarknaden ökade med 25.900 personer till 575.000 vilket är den högsta siffran sedan 2008.

För första gången på fyra år sjunker antalet arbetslösa i provinsen Málaga under 30-procentstrecket. I verkligheten är den ekonomiska kraften i provinsen större än vad som först kan tyckas då den svarta sektorn motsvarar 22,6 procent av provinsen Málagas BNP.

Tidigare har det berättats om planen som går under namnet ”línea B”. I provinsen Málaga handlar det om att komma åt en svarta verksamhet som omsätter över 6.127 miljoner euro.

Enligt Gestha som är en teknisk myndighet vid skatteverket har BNP:n i provinsen Málaga ökat dubbelt sedan 80-talet. Den svarta marknaden har ökat fyrdubbelt.

Annons

Gestha har vid flera tidpunkter larmat regeringen för den växande svarta marknaden. De riktar även kritik mot tidigare regeringar som införde nya lagar 1984 och 1991 i kampen mot den svarta marknaden. Lagar som har visat sig vara otillräckliga.

I Spanien totalt var arbetslöshetsgraden 22,4 procent under andra kvartalet 2015, en dryg procentenhet lägre än kvartalet innan. Sammanlagt är 5,15 miljoner spanjorer arbetslösa.

Aldrig har skapats så många nya jobb i Spanien som nu. Samtidigt är de spanska arbetslöshetssiffrorna bland de dystraste inom EU. Bara Grekland har en större andel arbetslösa.

Den spanska regeringen bedömer att arbetslöshetsgraden kommer att sjunka under 20-procentstrecket nästa år. Uppemot 600.000 jobb väntas skapas i landet i år. Spaniens ekonomi väntas samtidigt växa med drygt tre procent i år, vilket är mer än i de flesta EU-länder.