83.000 resenärer drabbas under veckan efter att Spanair ansökte om konkurs i fredags. Samtidigt kan konkursen medföra lägre priser för svenskar som vill resa mellan Spanien och Sverige.

Nu blir det lågprisbolagen som kommer att slåss om Spanairs marknadsandelar. Det tror Brett Weihart, flygmarknadschef för Swedavia som driver flera flygplatser i Sverige, bland annat Arlanda.

Spanair var inget renodlat lågprisflygbolag. Redan på söndagen gjorde spanska lågprisbolaget Vueling sitt intåg på den svenska marknaden. Bolaget skulle egentligen först den 25 mars börja att flyga från Arlanda till Barcelona, men såg nu sin chans att komma i gång tidigare sedan Spanair på fredagskvällen ställt in alla flyg på sträckan.

Även lågprisbolaget Norweigan flyger Arlanda-Barcelona.
”Om Norweigan kan få till det med sina flygplan så är det inte omöjligt att det blir en uppväxling i frekvensen av avgångar”, säger Brett Weihart till TT.

Annons

Men störst effekt för resenärerna får Spanairs sorti givetvis i Spanien. Marknaden är väldigt attraktiv, främst under sommarhalvåret, enligt Brett Weihart. ”Jag tror att särskilt lågprisaktörerna kommer att sätta in fler flygmaskiner på den spanska marknaden. Ryanair exempelvis. Bolaget är redan extremt starkt i Spanien.”

Samtidigt har Iberias piloter gått ut i strejk. 123 Iberiaflyg är inställda under måndagen.