Regionregeringen i Andalusien vill reglera sektorn med turistlägenheter och är i dagsläget i gång med att reformera lagen.

Det handlar inte om något öppet krig eller att förbjuda det som går under namnet ”vivienda turística”.

Sektorn ska regleras för att tillfredsställa hotellsektorn men även ägarna till turistlägenheter samt bofasta i områden med mycket turister. Det sa Andalusiens turistråd, Arturo Bernal, när han på torsdagskvällen intervjuades i tv-programmet La Alameda.

Branschen med turistlägenheter har utvecklat sig till en djungel. Även fast bosatta i områden med turistlägenheter klagar på at vissa stadsdelar har tagits över av turister som kommer och går.

Annons

Inom den närmaste tiden ska ett nytt lagdekret vara på plats som definierar spelreglerna för turistbostäder. En rad krav måste uppfyllas för att licensen ska delas ut. Kvaliteten ska helt enkelt höjas.

Verksamheten ska regleras för att kvalitén ska bli bättre för allas intresse, säger Andalusiens turistråd Arturo Bernal.(Foto: @101tvMalaga)

Bland de krav som redan har införts gäller luftkonditionering, bullermätare, rökdetektor och att varje turistlägenhet ska ha en föreståndare som ansvarig för bostaden.

Om vissa krav inte uppfylls behöver inte ägarna riskera att tillståndet återkallas. De får en tidsfrist på tolv månader att anpassa bostaden.

Antalet inspektioner kommer att öka, berättar Bernal. Enbart i Málaga är personalstyrkan på cirka 15 och 16 personer som utför inspektioner. Här måste anslagen öka, betonar Arturo Bernal, turistråd i Andalusien.

I framtiden ska kommuner kunna begränsa denna typ av boende om de anser att det är nödvändigt. Fram till nu har sådana beslut kunnat överklagas.

När det gäller Málaga har borgmästaren Francisco de la Torre vid några tillfällen antytt att vissa stadsdelar kan upplevas vara mättade med turistlägenheter, och att det är dags reflektera över om fler licenser ska delas ut.

– Så det handlar inte om något förbud, i stället att verksamheten ska regleras för att kvalitén ska bli bättre för allas intresse.

Bernal avfärdar helt påståendet att turistlägenheter försvårar för folk att hitta hyresrätter. Det finns ingen seriös studie som stöder det. Den främsta orsaken till bristen på hyresrätter är centralregeringens senaste bostadslag som har haft motsatt effekt. I stället har turistlägenheter bidraget till att vitalisera områden i städer som tidigare var nedgångna.

Bernal nämnde också att en ny turistlag förväntas träda i kraft 2024 som ersätter den från 2011 som är ”föråldrade” och inte svarar mot behoven i en sektor som har förändrats mycket och upplevt en verklig revolution efter pandemin.

Det handlar om en digitalisering av turistindustrin och regelförenklingar.

– Nu har vi en högsäsong som sträcker sig från mars till december och vi måste hantera det annorlunda, säger han.

Regionregeringen kommer fortsatt att sponsra stora sport- eller kulturevenemang som Davis Cup i Málaga eller Latin Grammys som nyligen arrangerades i Sevilla.

– Det är evenemang som är lönsamma. Vi gör en mycket noggrann utvärdering av sponsring. Om vi ​​investerar 100 euro måste 400 euro komma tillbaka direkt.

Bernal säger också att en turistskatt kan komma att införas i framtiden men att han än så länge är ovillig till att göra det. Det krävs att alla är överens och vill ha turistskatt, något som näringslivet i nuläget inte önskar.