Två kvinnor har gripits i Spanien de senaste dagarna för kopplingar till islamiska staten (IS). I lördags omhändertog Guardia Civil en 18-årig marockansk kvinna i Gandía (Valencia). Kvinnan har levererat filmer innehållande jihadistideologi. Genom sociala nätverk har hon varit engagerad i att rekrytera kvinnor som vill ansluta sig till IS. Hon var även själv villig att resa till Syrien för att ansluta sig till IS enligt inrikesdepartementet.

På måndagen greps en 19-årig kvinna av nationalpolisen i Figueres (Girona). Enligt spanska medier ska hon ha arbetat med den logistiska delen i att indoktrinera och rekrytera personer som skickas till kriget i Syrien.

Dagens gripande sker i samarbete med tyska myndigheter efter att Ayoub Moutchou greps av polis i Stuttgart senaste månaden. De gripna ska ingå i ett större nätverk. Inrikesminister Jorge Fernández Díaz säger att Spanien inte tänker sänka garden i kampen mot terrorister.

Den brittiska dagstidningen Sunday Express skriver att uppskattningsvis 4.000 terrorister kan ha infiltrerat de flyktingströmmar som nått Europa. Tidningen hänvisar till en propagandakälla nära islamiska staten IS. Flera spanska medier citerar uppgifterna på måndagen.

Annons

Extremisterna ska ha blandat sig med flyktingar i de turkiska hamnstäderna Izmir och Mersin som via Medelhavet har kommit till Italien. Överföringen har hittills varit lyckosam. Därifrån ska extremisterna i första hand ta sig till Tyskland och Sverige uppger Sunday Express.

Uppgifterna bekräftats av två lokala smugglare som uppger sig ha hjälpt mer än ett dussin terrorister till Europa. De tillägger att en del vill besöka sina familjer, andra är redo att agera.

Anledningen till att extremisterna har infiltrerat flyktingströmmarna är början på en hämnd för de flyganfall mot IS som Frankrike och USA samordnar. ”De vill skapa ett kalifat inte bara i Syrien utan i hela världen” säger en av smugglarna och tillägger att attackerna kommer att fokusera på västerländska regeringar och inte civila.