De står på paseon i Fuengirola varje söndag mellan klockan 16 och 18. Utan munskydd. Förbipasserande betraktar den brokiga skaran som håller upp plakat med budskap som ”Asymptomatisk=hälsosam”, ”Användningen av munskydd är ett medicinskt ingripande – att obligatoriskt bära munskydd är en våldtäkt på de mänskliga rättigheterna”. ”Att låsa in friska människor genom karantän är som fängelse”.
Senaste söndagen manifesterade kvinnorna återigen. Den här gången var de fem till antalet, bosatta i Fuengirola och Mijas.
Lokalpolisen var där. Kvinnorna stod lugnt kvar.
– Det är vår rättighet att säga vad vi tycker. Eliten håller på att ta över och vi är utsatta för en komplott, säger danskan Charlotte Hansen från Mijas, till Svenska Magasinet.
Trots perimeterkarantän har hon lämnat sin kommun för att medverka.
– Polisen har precis varit här. Jag får se om de skickar hem böter på posten, säger Charlotte som inte verkar alls bekymrad. Hon är mer bekymrad över tillståndet i samhället.
Hon menar att det är en elit bestående av staten och digitala jättar som håller på att ta över samhället. Staten tar över företag.
– Det är kommunism.
Vilken sida står ni på politiskt?
– Vi står inte på någon sida. Vi är varken höger eller vänster.
Kvinnorna gör inget större väsen av sig. De varken skriker eller höjer rösten. I två timmar står de och håller upp skyltar. Utan munskydd eller så sitter det under hakan.
År 2020 var året då ordet hobbyepidemiolog kom med på Språkrådets nyordslista. Det är en person som utan expertkunskaper i epidemiologi tvärsäkert uttalar sig om coronapandemin.
Samtidigt som kvinnorna manifesterar i snålblåsten på paseon i Fuengirola sitter massorna på sociala nätverk som Facebook. Här florerar lögner och konspirationsteorier helt fritt, enligt Sveriges Radio Ekot.
Nyligen gick SR igenom tusentals inlägg på Facebook och i svenska grupper där covid-19 diskuteras. Många av dem handlar om de vaccin som nu börjat distribueras till världens länder. En del av inläggen handlar om att läkemedelsföretagen tillverkar vaccin för att hålla människor sjuka så att de kan tjäna ännu mer pengar.
Frustrationen tycks vara större på sociala nätverk som Facebook jämfört med en söndag på paseon.