Igår berättade Svenska Magasinet om hur parkförvaltningen i Málaga har börjat bekämpa en skalbagge som attackerar amerikansk agave och andra växter i trädgårdar. Tidigare har en röd skalbagge (picudo rojo) gått illa åt tusentals palmer utmed den spanska Medelhavskusten.
Efter artikeln blev Svenska Magasinet kontaktade av svenskar bosatta på kusten som bekräftar att den svarta skalbaggen har blivit ett problem.
– Skalbaggen verkar äta upp kärnan av agaven. Låter som om de äter knäckebröd. Bladen faller ett efter ett och kvar är en brun gröt av blasten. Inte lätt att städa upp efter slakten, berättar Marianne Brinning som är bosatt i Cómpeta öster om Málaga.
– Först kom den röda skalbaggen och tog en stor del av palmerna. Sedan sju år tillbaka blev kaktusen angripen av en vit lus med vingar. Och nu detta. Min teori är att Spanien har börjat importera mer grönt och frukt. Förr kunde man inte köpa t ex avokado om det inte var säsong. Jag tror skalbaggarna och annat kryp, som inte hör hemma här, följer med frakten från andra länder.
Diario SUR skrev på måndagen om picudo negro (Scyphophorus acupunctatus) som går illa åt amerikansk agave, yuccapalmer och aloe. Skalbaggen hör inte hemma i Spanien normalt sett. Den har sin hemvist i södra Kalifornien, Mexiko och Centralamerika.
Málaga kommun har kontaktat växtskyddsstyrelsen för att försöka lösa problemet eftersom det är en skadeinsekt som är svår att behandla. Parkförvaltningen har försökt med flera bekämpningsmedel. Det finns inte några naturliga fiender som äter skalbaggen.
(Foto: Marianne Brinning)