Efter 20 år och nästan 13 år med egen frekvens på Costa del Sol har Kustradion tystnat. Sista september 2000 firade Svenska Magasinet sitt tioårsjubileum och Christer Melkerson, tidningens och radions dåvarande ägare, återstartade Kustradion som hade legat i träda sedan 1995. Av Ola Josefsson

1994/95 sände Kustradion från Mijas Radio varje dag klockan 18, en timme på vardagar förutom på onsdagar då det var två timmars sändning med nyheter, börskurser, information blandat med intervjuer och underhållning. Då fanns varken Facebook eller Internet och mobiltäckningen var usel efter kusten. Många äldre minns nog alla de jazzprogram som ”Ankan” Almqvist hade på onsdagskvällar.

– Efter omstarten år 2000 dröjde det inte länge innan Jantelagen fick våra danska konkurrenter att ange verksamheten till myndigheterna. Hot om avstängning och dryga böter gjorde att Kustradion tvingades stänga igen. Men med det stöd vi då hade beslutade vi att ta böterna och köra vidare, säger Christer Melkerson.

I mars 2009 blev Svenska Magasinet och Kustradion två olika bolag då Jennie Jonsér tog över radiodelen. I mars 2011 lämnade Kustradion Svenska Magasinets lokaler och studion på Calle Quemada.
– Det har varit många fantastiska år och jag minns det som igår när Kustradion 105 började sända på min egen födelsedag den sista september 2000, säger Jennie Jonsér, radiochef på Kustradion sedan mars 2009.

Men nu har Kustradion tystnat

– Om det blir någon comeback i höst återstår att se. I dagsläget saknas både investerare och annonsörer. Svikande annonsintäkter och kostnader i samband med flytten, som kostade pengar.
– När radion lämnade Svenska Magasinets lokaler på Calle Quemada investerade jag en hel del pengar i en ny studio. I kombination med låga intäkter sommaren 2011 lyckades inte radion komma ikapp. Dessutom har det varit svårt att hitta duktiga annonssäljare, säger Jennie Jonsér till Svenska Magasinet.
– Framför allt var det ett svikande annonsinflöde under sommaren som tärde hårt på kassan.

Förutom Jennie Jonsér har Ulf Ekegren varit en uppskattad radioröst.
– Ulf har verkligen vuxit in i rollen som programledare. Han har också varit ett stort stöd för mig.

Har det varit svårt att hitta investerare eller andra intressenter?
– Vi kan tänka oss att investera i radion om den får en licens är ett vanligt argument. Utan licens ingen investerare kan man krast uttrycka det. Det finns många nyfikna men det stannar vid det avslutar Jennie.

På FM-bandet 104.8 vidarutsänder företaget Tecnosat svenska program från satelliten som Radio Sweden 2. Det är bara tillfälligt tills en ny ägare tar över. Den enda nordiska stationen som sänder på FM-bandet på Solkusten i nuläget är Radio Finlandia i Arroyo de la Miel som sänder på finska.

Bildtext: Jennie Jonsér stängde ned Kustradion i förra veckan på grund av svikande annonsintäkter.