Inom EU är det bara Italien och Frankrike som uppvisar sämre kunskaper i engelska bland den vuxna befolkningen, Sverige tar däremot förstaplatsen.

Siffrorna kommer från “English Proficiency Index 2018” som har samlat in data från 1,3 miljoner språkprover utförda i 88 länder, däribland samtliga EU länder.

Sverige kommer som nummer 1 med ett poängtal på 70,72, på andra platsen Nederländerna (70,31), tredjeplatsen tar Norge (68,38). Danmark får fjärdeplatsen (67,34) och vårt östra grannland Finland hamnar på plats sex (65,86).

Spanien belägger en föga hedrande plats nummer 32 (55,85), följt av Italien på plats 33 (55,77) och Frankrike på plats 34 (55,49). Libyen på plats 88 är sämst av alla undersökta länder (39,64). En länk till hela undersökningen återfinns längst ner i artikeln. Varför är då spanjorerna så dåliga på engelska?

Annons

Spanien var länge ett relativt inåtvänt land. Franco isolerade Spanien från övriga Europa, både socialt och mentalt. Många av dagens engelsklärare växte upp i en tid då kontakten med resten av världen var minimal. Landets tidigare ”storhet” och det gamla spanska imperiet gav folket intrycket att världen anpassar sig till Spanien och inte tvärtom. Idag är spanska ett av världens absolut mest använda språk, det enda problemet för Spanien är att dessa miljoner spansktalande finns i Latinamerika och inte i Europa.

Många spanjorer saknar högre utbildning, studiefinansieringen är minimal i Spanien och en stor del av landets universitet är privata med dryga avgifter för varje elev.

En undersökning under 2017 visade att 81% av politikerna i det spanska parlamentet bara talade ett språk.

Vid offentliga anställningar i kommunerna är det i vissa fall krav på dokumenterade engelskakunskaper. Men det har avslöjats att språkskolorna som skall rangera de arbetssökande har mutats för att politikerna skall kunna få in ”sitt folk”, korruptionsavslöjanden duggar som bekant tätt här i Spanien.

Mer information här: EF English Proficiency Index