Mariventpalatset i Cala Major väster om Palmas centrum på Mallorca är vad Solliden på Öland är för den svenska kungafamiljen. Det är den spanska kungafamiljens sommarresidens.

Kung Felipe VI anlände i torsdags och några dagar senare kom drottning Letizia med kronprinsessan Leonor och hennes syster prinsessan Sofía.

Kung Felipe VI är populär på Mallorca och rör sig gärna bland folk (Foto: Casa Real)

Kungafamiljen väntas stanna på Mallorca i cirka tio dagar. Liksom tidigare somrar, förutom under pandemin, så blir det mottagningar i sommarresidenset. Kungen har redan tagit emot Balearernas regionpresident samt Palmas borgmästare.

På tisdagen träffar kungen regeringschefen Pedro Sánchez. Mötet mellan kungen och regeringschefen på Mallorca är ett av sommarens traditionella möten på Mallorca.

Under semestern blir det även en del segling då kung Felipe ingår i besättningen på segelbåten Aifos i tävlingen Copa del Rey Mapfre de Vela som denna sommar firar 40-årsjubileum.

Under gårdagen besökte kungafamiljen den vackra platsen Valldemossa på öns nordvästra del. Platsen är känd då kompositören Chopin tillsammans med författaren George Sand övervintrade här 1838.

Tidigare var det ett kungligt slott under namnet Real Cartuja som var residens åt kungen Sancho I av Mallorca på 1400-talet. Även poeten Rubén Darío samt författarna Miguel de Unamuno och Azorín tillbringade kortare perioder här.

Här finns en stor turistattraktion nämligen Pleyelpianot som Chopin hade med sig från Paris och som han komponerade musik på medan Aurore Dupin, under den manliga pseudonymen George Sand skrev ”En vinter på Mallorca”.

Vid Valldemossa togs även de officiella semesterbilderna på kungafamiljen.

Nytt för i år är det cocktailparty som kungen inbjuder in till torsdagen den 4 augusti klockan 21 då flera Mallorcabor kommer till Mariventpalatset. Initiativet ska ses som ett nytt steg där kungahuset vill öppna upp Marivent för allmänheten.

Mariventpalatset ritades av Guillermo Forteza mellan åren 1923 och 1925. Namnet på palatset är efter den katalanska frasen mar i vent – ’hav och vind’.