Den spanske regeringschefen Mariano Rajoy har vid en presskonferens klockan 10.30 meddelat att den 76-årige spanske kungen Juan Carlos I abdikerar. På grund av långvariga hälsoproblem har den spanske monarken granskat möjligheterna att avgå.

”Hans Majestät Kungen Juan Carlos har idag meddelat att han är villig att avstå från tronen vilket öppnar för en successionsprocess. Det är en historisk person som abdikerar” sa Mariano Rajoy vid presskonferensen vid klockan 10.30 i Palacio de la Moncloa.

Don Juan Carlos väntade på att offentliggöra nyheten tills att kronprins Felipe hade återvänt från sin resa i El Salvador. Juan Carlos har därmed varit kung i 39 år som kommer att gå till historien som en period då Spanien fick större frihet, framsteg, fred och stabilitet.

Rajoy betonade att kungen har varit den bästa ”symbolen för enighet och fred” under hans regeringstid.

Annons

Don Juan Carlos är övertygad om att beslutet är riktigt sade Rajoy. Det blir kronprins Felipe som efterträder Juan Carlos som Spaniens statschef och kung.

I januari när kungen fyllde 76 år började Juan Carlos fundera på att abdikera. Under de närmaste fem månaderna har beslutet mognat. Kungen meddelade till regeringschefen Mariano Rajoy och oppositionsledaren Alfredo Pérez Rubalcaba redan i mars månad att han hade funderingar på att abdikera.

Juan Carlos kröntes till kung den 22 november 1975. Sonen, Felipe de Borbón, 46, utnämndes som kronprins i januari 1977 och blir nu Felipe VI.

Don Felipe de Borbón är kanske den som är mest förbered någonsin att ta över den spanska tronen. Under det gångna året har kronprins Felipe representerat kungafamiljen vid flera officiella sammanhang i Spanien och utomlands.

Rajoy har kallat till ett extra möte i ministerrådet i morgon tisdag för att planera kungens abdikation efter den spanska konstitutionen.

Kung Juan Carlos kommer att publicera ett meddelande klockan 12 idag måndag.

Mer information kommer.