En tvåstatslösning, en palestinsk stat vid sidan om Israel. Det är den enda politiska lösningen för att ”stoppa våldscykeln” i Mellersta Östern och förhindra att våldet upprepas i framtiden.

Det sa Spaniens kung Felipe VI i samband med ambassadörskonferensen vid Utrikesdepartementet.

Tragedin som vi upplever i Gaza berör oss och påverkar våra samveten liksom terrorattacken den 7 oktober utförd av Hamas mot den judiska staten som kan beskrivas som den värsta i historien, sa den spanske monarken vidare.

– Vi måste fördöma det som inträffat och kräva att gisslan frisläpps som just nu är i islamisternas händer. Samtidigt måste vi respektera internationell rätt och internationell humanitär rätt.

Annons

– Vi måste fortsätta arbetet med en politisk lösning och en tvåstatslösning, en palestinsk stat vid sidan av Israel. Först då blir det möjligt att stoppa denna våldscykel eller förhindra att den upprepas.

Felipe VI hänvisade under det avslutande talet till fredskonferensen i Madrid 1991 med målet och löftet om två stater.

Kungens budskap kom efter att den spanska regeringschefen Pedro Sánchez under samma konferens också uppmanade västvärlden att erkänna den palestinska staten en gång för alla.

På fredagen tog kung Felipe VI emot fem nya ambassadörer i högtidliga audienser på Kungliga slottet och mottog kreditivbreven från de nya ambassadörerna från El Salvador, Nordmakedonien, Iran, Peru, Tailand och Angola.