Den spanske monarken Felipe VI kommer under veckan att träffa partiledare och representanter för partier som finns representerade i kongressen. Därefter kommer kung Felipe att föreslå en kandidat till regeringsbildare.

Under måndagen kommer kungen att träffa Pedro Quevedo (bilden) från partiet Nueva Canarias för att senare under dagen träffa Isidro Martínez Oblanca (Foro Asturias) och Ana Oramas (Coalición Canaria).

På fredag avslutas samtalsrundan med ledarna för de tre största partierna Pablo Iglesias (Podemos), Pedro Sánchez (PSOE) och Mariano Rajoy (PP).

Det troliga blir att Mariano Rajoy, ledare för det parti som fick flest röster i det allmänna valet 20 december, får uppdraget att bilda regering. Om inte Rajoy klarar av att bilda regering har socialisten Pedro Sánchez sagt att han kan tänka sig att göra ett försök men behöver liksom Rajoy samarbete med andra partier.

Annons

Om inte regeringen får stöd i kongressen kan kung Felipe komma att utlysa nyval. Fram till dess väntar flera omröstningar i kongressen under de 60 dagar som kan gå från det allmänna valet 20 december.

Det katalanska republikanska partiet Esquerra Republicana de Catalunya har avböjt att träffa kungen. Tidigare har bara det radikala baskiska partiet Herri Batasuna gjort något liknande.

Här är samtliga möten:
Måndag
10:00. Pedro Quevedo Iturbe (Nueva Canarias) 12:00. Isidro Martínez Oblanca (Foro)
17:00. Ana María Oramas González-Moro (Coalición Canaria)
Tisdag
10:00. Javier Esparza Abaurrea (Unión del Pueblo Navarro)
12:00. Marian Beitialarrangoitia Lizarralde (EH Bildu)
17:00. Aitor Esteban Bravo (PNV)
Onsdag
10:00. Alberto Garzón Espinosa (IU-Unidad Popular)
12:00. Antón Gómez-Reino y Alexandra Fernández (Podemos-En Marea)
17:00. Francesc Homs i Molist (Democracia i Llibertat)
Torsdag
10:00. Joan Baldoví Roda (Podemos-Compromís)
12:00. Francesc Xavier Domènech Sampere (En Comú-Podem)
17:00. Albert Rivera Díez (Ciudadanos)
Fredag
10:00. Pablo Iglesias Turrión (Podemos)
12:00. Pedro Sánchez Pérez-Castejón (PSOE)
17:00. Mariano Rajoy Brey (PP)

(Foto: © Casa de S.M. el Rey)