Under gårdagen reste Kung Carl XVI Gustaf med höghastighetståget AVE på sträckan Barcelona-Zaragoza tillsammans med Spaniens Utvecklingsminister José Blanco.

Tillsammans med ett tjugotal personer från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin är den svenske kungen på ett fyra dagar långt besök i Spanien.

Under gårdagen reste delegationen med höghastighetståget Talgo serie 102, i folkmun kallat för ”pato”, ankan. Under 90 minuter färdades de 314 kilometer mellan Barcelona-Sants och Zaragoza-Delicias.

Och kung Carl XVI Gustaf var mycket imponerad. Generaldirektören för Renfe, Teófilo Serrano säger till nyhetsbyrån Efe att den svenske kungen var mycket intresserad av att höra vilka investeringar som har lagts ned på projektet. År 2020 kommer Spanien att ha det största utbyggda linjenätet för höghastighetståg efter Kina.

Annons

”El rey Carlos Gustavo de Suecia” som den svenske kungen benämns i spanska dagstidningar invigde under gårdagen Climatewells butik i Ólvega (Soria). Det är den första fabriken som av solenergi tillverkar kylteknik i världen.

”Det är viktigt att investera i en hållbar framtid och bygga upp ett samhälle för kommande generationer”, sa Kung Carl XVI Gustaf i sitt tal inför 300 gäster.