Den tidigare direktören vid Museo Reina Sofía, José Guirao, blev på onsdagskvällen utsedd till ny kultur- och idrottsminister i Spanien efter att Màxim Huerta avgått på grund av en skatteskandal. Huerta ska ha försökt komma undan med 218.000 euro i skatt mellan åren 2006 till 2008, något som han senare korrigerat.

Det tog bara en vecka så hamnade regeringschefen Pedro Sánchez i sin första ministerkris. Det var efter att ”El Confidencial” publicerat uppgifter om att kulturministern och den tidigare tv-presentatören och författaren Máxim Huerta hade varit tvungen att betala 365,939 euro till skattemyndigheterna efter två domar fastställt att han hade försökt komma undan skatt 2006, 2007 och 2008.

När nyheten blev känd var det flera partier som krävde hans avgång. Till slut valde han att kasta in handduken och ta sin Mats ur skolan.

Vid en presskonferens på departementet meddelade han sitt beslut utan en gest av självkritik. ”Jag väljer att lämna på grund av allt buller så att det inte går ut över regeringen”. ”Det jag gjorde var vanligt i yrket och det var inte olagligt för tillfället.”.

Máxim Huerta är inte den första ministern som tvingas avgå på grund av oegentligheter. Ett trettiotal spanska ministrar har avgått sedan demokratin infördes i Spanien skriver Diario SUR på torsdagen.