Efter 11 dagars resa över Atlanten från Fort Lauderdale eller 3.833 sjömil, ankom kungen av kryssningsfartyg till Málaga under gårdagen. ”Oasis of the Seas” med över 8.000 passagerare och besättning blev det stora folknöjet på Solkusten.

Och du som missade härligheten får en ny chans den 25 september när fartyget återvänder till Málaga för att sedan fortsätta mot Rotterdam.

Tiotusentals människor strömmade till kajerna i Málaga hamn för att se det finskbyggda fartyget på 225.282 tonnage (bruttodräktighet) och som mäter 361 meter. Under tolv timmar låg jätten i Málaga innan den fortsatte klockan 20 på torsdagskvällen mot Barcelona.

Mängder av människor trängdes och på eftermiddagen kollapsade trafiken i Málaga centrum rapporterar Diario SUR. Tusentals av passagerna på farytyget passade på att besöka den sydspanska hamnstaden Málaga. Åter andra reste till Alhambra i Granada eller grottorna i Nerja.

Annons

Fartyget är 361 meter lång, 60,5 meter bred och har 16 däck. Här finns allt från pooler, linbana, temapark, teatrar, restauranger och en Central Park med 12.000 växter.

Kryssningsjätten är byggd vid Åbovarvet i Finland. Lämnade varvet i Åbo den 30 oktober 2009 på morgonen. Passerade Storabältbron (65 m fri höjd) den 1 november 2009 klockan 00.18. Det var 60 cm mellan fartyget och bron. Fartyget klarade av att passera bron genom att man sänkte skorstensrören och körde i högsta fart så att fartyget sjönk cirka en decimeter…

Fartygen går i normala fall på två rutter i Östra och Västra Karibien.

I maj och oktober nästa år kommer tvillingfartyget ”Allure of the Seas” att angöra Málaga vid två tillfällen.

(Foto: Johan Tingå)