Spaniens tidigare regeringschef och socialistledare, Felipe González, är mycket kritisk till sin partibroder Pedro Sánchez efter att dennes förslag att tillsätta en medlare i konflikten med katalanska separatister. González förenar sig till den växande skaran av kritiska röster. Han anklagar regeringschefen för att uppmuntra till ”institutionell utbrytning” och att förslaget med en medlare är ”förvirrande”

På söndag anordnas en stor manifestation vid Plaza de Colón i Madrid. Det är oppositionspartierna Partido Popular, Ciudadanos och Vox som säger att ”det är nog” och som menar att Sánchez med sitt förslag är på väg att ”sälja” Spanien. Även krav på nyval hörs när oppositionen sammankallar till söndagens manifestation (bilden).

Pedro Sánchez förslag går ut på att utlysa en medlare i konflikten. De regionala katalanska separatisterna vill bryta sig loss från Spanien och bilda en republikansk stat trots att det går emot grundlagen. Enligt oppositionen finns det därför ingenting att prata om eftersom grundlagen ska följas.

Även om de regionala partier som förespråkar en utbrytning i dagsläget styr i Katalonien finns det inget demokratiskt underlag till en utbrytning.

Annons

Pablo Casado (Partido Popular) är mycket kritisk till socialistledaren förslag om en medlare i Katalonienkonflikten och menar att det bara är att förstärka sympatierna för högerpartiet Vox som spelar på patriotiska känslor.

Vänsterledaren Alberto Garzón å sin sida anklagar högeroppositionen för att bryta sönder och splittra Spanien när de sammankallar till en manifestation i Madrid.