Ryanair och Norwegian kringgår skattereglerna genom att anställa personalen genom olika utländska bemanningsbolag i låglöneländer. Norwegian växer utan att anställa en enda pilot. I stället görs hela expansionen med inhyrda piloter som på papperet är anställda i Málaga och kan få sin lön utbetald i skatteparadis som Isle of Man och Jersey – fastän de tjänstgör i Skandinavien. Det skriver Dagens Nyheter.

Våren 2012 startade Norwegian en bas i Málaga som rekryterat 120 personer till bemanningsbolaget Adeccos kontor i Spanien. Det betyder att Norwegians spanska personal flyger från Arlanda, Landvetter och Sandefjords flygplats i norska Torp, där flygbolaget byggt en förläggning till dem – men de skattar i Spanien, skriver tidningen.

För kabinpersonalen blir det en ganska speciell situation. De talar varken samma språk eller har samma arbetsgivare.
”Jag kan jobba sida vid sida med en flygvärdinna från Estland och en från Spanien och ingen av oss går på samma avtal. På Ryanair är de åtminstone anställda av samma irländska bemanningsbolag”, säger en Norwegianmedarbetare som är anställd av svenska Proffice Aviation på Arlanda.