Kravet för att bära munskydd på offentliga platser minskas från två meter till en och en halv meter om du inte klarar att hålla avstånd till person som inte bor i samma hushåll. Och kravet att bära munskydd gäller tillsvidare för de som är över sex år gamla. Så ser den nya åtgärden ut som ministerrådet godkände på tisdagen.

Kravet att bära munskydd gäller alltså tillsvidare och kommer att upphöra den dag när viruset är definitivt besegrat. Eller till den dag när ett vaccin eller en behandling finns på marknaden. Det sa hälsovårdsministern Salvador Illa (bilden).

Den nya normen kommer att upphöra den dag när det finns ett ”motiverat beslut” där pandemin är officiellt avslutad. Ett sådant beslut kommer att samordnas med samtliga regionregeringar för att slutligen godkännas av Spaniens chef för akutsjukvården Fernando Simón.

Den 21 juni avslutas det nationella nödläget och från den 22 juni går Spanien in i det som kallas för den ”nya normaliteten”. Från den 22 juni blir det fri rörlighet i hela landet och utan några som helst begränsningar. Förutom då kravet på munskydd för den som inte kan hålla social distans på 1,5 meter på offentliga platser, utomhus som inomhus.

Precis som tidigare blir det i fortsättningen obligatoriskt att bära munskydd vid flygresor, transporter till sjöss, på järnväg och i kollektivtrafiken. Det gäller även för privata bilresor i fordon med platser upp till nio platser om man inte bor i samma hushåll.

Den som bryter mot kravet riskerar böter på 100 euro.

Så varför en minskning från två meter till en och en halv meter?

Det var kravet det liberala mittenhögerpartiet Ciudadanos hade för att rösta ja till Sánchezregeringens förslag på vad som ska gälla från den 22 juni.

Kravet gäller inte för personer med andningsproblem.

WHO har tidigare betonat hur munskydden bör se ut.

De bör bestå utav tre lager olika material: Bomull, närmast ansiktet följt av ett lager polypropen, en typ av plast, följt av ett lager med vätskeresistent material längst ut.

”Det handlar alltså om ett munskydd i tyg, inte den typ av medicinskt munskydd som används i vården. Vi har nu belägg för att om det görs på rätt sätt så kan ett munskydd stoppa potentiellt smittsamma partiklar”, sade WHO:s tekniska expert på covid-19, Maria Van Kerkhove, till Reuters.

I Spanien används i regel de enklare skydden, typ engångsmunskydd.

Att bära munskydd kan ge en falsk känsla av trygghet. Och kunskapsläget om hur effektiva munskydd är beskrivs både som spretigt med studier som pekar åt olika håll. Smittrisken kan öka om munskydden används på fel sätt.

Det finska social- och hälsovårdsministeriet har kommit fram till att ansiktsmasker inte i någon större omfattning skyddar mot smittspridning.

Tidigare har Väldshälsoorganisationen sagt att det inte har funnits tillräckliga belägg för att ett bredare bruk av munskydd för friska personer ur allmänheten har någon dämpande effekt på smittspridningen.

Spanien har gjort sin bedömning att munskydd ska användas på offentliga platser när inte säkerhetsavståndet på 150 centimeter kan hållas.

(Foto: Regeringskansliet La Moncloa)