På 25 år har Rincón de la Victoria öster om Málaga vuxit från 19.000 till 53.000 invånare.

Och Rincón förväntas växa ytterligare i framtiden med närheten till det pulserande Málaga.

Vid forumet Rumbo som hölls i måndags i den gamla fästningen Bezmiliana som ligger mitt i stan handlade det om de stora infrastrukturprojekt som planeras i området.

Läs mer: Natur och historiskt arv gör Rincón de la Victoria till en pärla

Om bara några år förväntas två miljoner människor bo i Málagaprovinsen och på Costa del Sol. Om västra kusten med Mijas Costa, Marbella och Estepona vill ha pendeltåg är det samma behov på östra delen. Här finns dessutom ingen betalmotorväg som AP-7:an.

Borgmästaren Francisco Salado blev intervjuad av Diario Sur:s chefredaktör Manolo Castillo vid forumet Rumbo, el Futuro de las Ciudades Sostenibles.

Annons

– Vi har en trevlig kommun dit alla vill komma och bo. Men vi har ett stort problem eftersom bil är det enda alternativet att ta sig hit, säger Francisco Salado.

Målet är att kollektivtrafiken ska byggas ut på linjen mellan La Cala de Moral-Torre Benagalbón, utökade bussförbindelser med EMT till Málaga och lokalbussar till bostadsområdena.

När invånarantalet har stigit till över 50.000 i Rincón de la Victoria har det betytt ökad trafik på A-7:an som går strax norr om stan. Den är numera så hårt trafikerad att trafikstockningar snarare är regel än undantag.

Mycket beroende på att det finns fyra avfarter till Rincón som skapar köer på motorvägen vilket ökar risken för olyckor.

På bara fyra år har trafiken ökat från 73.000 till 76.400 fordon.

El Cantal-parken bjuder på vackra vyer

När Francisco Salado skrev att A-7:an hade kollapsat svarade Spaniens transportinfrastruktur Óscar Puente med att blockera Salado på Twitter.

Att bredda motorvägen A-7 med ett tredje körfält nämns numera som en tillfällig lösning.

Likaså en utbyggnad av tunnelbanan i Málaga vidare österut till El Palo, La Cala de Moral och Rincón de la Victoria. Även en utbyggnad av pendeltåget österut skulle underlätta i kommunikationerna.

Rincón har även flera parkprojekt som ska göra kommunen grönare. Plaza del Boticario, Parque Baluma och El Cantal samt den 53.000 kvadratmeter stora parken i Torre de Benagalbón.

Med Senda Litoral finns utmärkta vandringsmöjligheter. Det är bara något stycke vid Vélez som återstår samt en bro över río Torrox. I Rincón återstår ett stycke vid Santillán. I övrigt är leden klar från Málaga till Nerja.

Ställplats för husbilar

Du vet väl om att Rincón de la Victoria har en fin ställplats för husbilar. HÄR hittar du mer information om den.

 

 

 

Numera har Rincón de la Victoria en uppdaterad webbplats som vänder sig till turister.