Enligt åklagaren Brice Robin så låg andrepiloten Andreas Lubitz, 28, bakom kraschen av den Airbus A320 som störtade i de sydfranska alperna. Efter att ha tagit del av samtalen i de filer som den svarta lådan innehåller säger åklagaren att det rör sig om en ”medveten krasch” då bland annat 50 spanska medborgare miste livet av totalt 150 personer.

Det var i samband med att förstepiloten gjorde ett toalettbesök som Andreas Lubitz ska ha låst dörren till cockpit. Därefter programmerade han planet att gå ned för att krascha.

”Vi har en utskrift av de sista trettio minuterna av flygningen. Under de första tjugo minuterna kommunicerar piloterna mellan sig som vanligt”.

Därefter uppger förstepiloten att han ska göra ett toalettbesök. Andrepiloten låser därefter dörren in till cockpit och ändrar planets färdrutt. Förstepiloten ber om att få komma in men får inget svar. Enligt åklagaren sa inte andrepiloten ett ord under de sista åtta minuterna. På inspelningen hörs endast andningen från andrepiloten.

Annons

Åklagaren Brice Robin säger att för närvarande finns det inget som tyder på en terroristattack skriver dagstidningen ABC.

Andrepiloten Andreas Lubuitz uppges ha avbrutit sin flygutbildning under några månader och frågan är vad han har gjort under dessa månader. Enligt Lufthansa som äger lågprisflygbolaget Germanwings måste fystester och psyktester göras om när utbildningen återupptas.

”Självmord och massmord” – så sammanfattas flygkraschen av Lufthansa, som under torsdagseftermiddagen höll en presskonferens. Vd:n och två kollegor vid hans sida var i märkbar chock skriver Svenska Dagbladet.

Tyska myndigheter och polis håller i nuläget på att kartlägga andrepilotens liv.

Frågan alla ställer sig är: Varför?

(Foto: Twitter)