Den snabba och aggressiva blåkrabban har under vintern blivit ett problem i Katalonien och nu har den spritt sig ner till stränderna på Costa Blanca.
Den är inte så lätt att få syn på eftersom den finns under sanden från vattenbrynet och ner till två meters djup, men den reagerar på allt som rör sig. Den är en ovälkommen gäst eftersom den inte naturligt hör hemma i Medelhavet och den är dessutom beväpnad med kraftiga klor.
Den har spritts till många områden genom utsläpp av ballastvatten från fartyg och om förhållandena är bra så reproducerar den sig snabbt eftersom varje hona kan lägga upp till 2 miljoner ägg. Nu är det givetvis inte bra att invasiva arter sprids dit de inte hör hemma, men faktum är att krabban är mycket god att äta och fiskas kommersiellt på många ställen. Speciellt stora mängder fiskas i USA, då främst i Maryland, Virginia, North Carolina och Lousiana. Louisiana landar de största fångsterna av blåkrabba i världen, de flesta av de krabborna säljs i Maryland som ”Chesapeake” eller ”Maryland” -krabbor. Förutom det industriella fisket så är det ett populärt nöje bland lokalbefolkningen att fiska dessa krabbor utmed Lousianas kust.
Den som tänker fiska dem bör vara medveten om att de kan nypas kraftigt, särskilt ilskna är de då de ömsar skal. Det antas att de då när skalet fortfarande är mjukt känner ett större behov av att försvara sig.
Källor: Den spanska tidningen Informacion, det norska havforskningsinstituttet och Wikipedia.