Spaniens regering tänker säljer Banco de Valencia för 1 euro. Avtalet är redan tecknat om att sälja den tidigare förstatligade banken Banco de Valencia till Caixabank som är Spaniens tredje största bank mätt i tillgångar. Prislappen blir en euro, rapporterar Dow Jones Newswires.

Inför försäljningen kommer den spanska regeringen att rekapitalisera Banco de Valencia med 4,5 miljarder euro och flytta det mesta av bankens fastighetstillgångar till en så kallad ”bad bank”. Caixabank tar över omkring 400 kontor, tillsammans med inlåning och kvarvarande lån. Det skriver nyhetsbyrån Six.

Regeringen har även gått med på att ta del av möjliga förluster på vissa av de lån som överförs till Caixabank. Spanien har nationaliserat fyra banker under det senaste året.

Samtidigt kommer det rapporter om att den europeiska kommissionen idag godkände rekonstruktionsplanerna för fyra spanska banker: Bankia, NCG Banco, Catalunya Banc och Banco de Valencia.

Annons

Beslutet är ett steg på vägen i den större räddningsplanen för den krisdrabbade spanska banksektorn. Spanien fick i juni löfte om stöd på 100 miljarder euro från euroländerna för att hantera bankkrisen.

Från den spanska centralbanken kom samma dag en rapport med uppgifter om att recessionen väntas hålla greppet om landet även under årets fjärde kvartal.