Bostadsmarknaden har hittills i år varit glödhet på Costa del Sol och Costa Blanca. Málagaprovinsen är klar etta om vi ser till antalet bostadsköp i förhållande till beståndet av bostäder med 44,7 försäljningar per tusen fastigheter.

Efter Málagaprovinsen kommer Castellón (39), Almería (38,2), Alicante (35,1), Tarragona (31,6), Madrid och Balearerna (30,2) enligt uppgifter som tagits fram av konsultföretaget Tinsa baserat på siffror från Bostadsdepartementet.

Fram till juli gjordes 25.650 bostadsköp på Costa del Sol och i provinsen Málaga. Det är en ökning med 48 procent jämfört med samma period ifjol och den högsta siffran på 15 år.

Till helgen är det dags för Köpa Hus Utomlands i Eriksbergshallen i Göteborg. Här träffar du Svenska Magasinet och ett stort och brett urval av utställare som visar fastigheter från Spanien plus andra länder samt övrig service.

Annons

– Det blir spännande med Eriksbergshallen i Göteborg för första gången. Om det blir tillfälligt eller inte, det får framtiden utvisa även om vi är tillbaka vid Svenska mässan våren 2023, säger Björn Simonsson, VD för arrangören Fair Media International AB.

Det är en mindre, jättemysig anläggning precis vid älven. Här finns mässanläggning och hotell. Vi har ett 40-tal utställare på plats, säger Björn Simonsson.

Hur ser det ut inför mässan?

– Omvärlden är komplicerad och självklart märker vi av det med kanske något färre besökare än vanligt. Nästa år har vi hållit på med mässor i 20 år. Och upplevt det mesta. Vi förväntar oss en bra mässa.

– Besökarna består av två kategorier. De som vill köpa och är på G och varit på mässor tidigare. Livscykeln tickar på och livet är kort och många vill göra slag i saken. Den andra kategorin är de som är nya på marknaden och inte riktigt vet vad de vill ha. De befinner sig lite längre ned i beslutsprocessen. De påverkas mer av räntehöjningar då det finns begränsningar i ekonomin.

I mitten av september hölls en fastighetsmässa i Malmö. Det var 20 till 30 procent färre besökare jämfört med den tidigare mässan.

– Men återigen, det var köpstarka besökare så utställarna var nöjda och glada.

Västsverige

Till mässan i Göteborg kommer besökare från Västsverige.

– Upptagningsområdet är Västsverige. Vi laddar som vanligt med marknadsföring i exempelvis Göteborgs-Posten och sociala medier under två veckor. Vi har besökare även från Skåne, Halland, Värmland och Småland. Vi sänder ut en personlig inbjudan via e-post till tiotusentals personer, säger Björn Simonsson avslutningsvis.

Johan och William Pettersson från Svenska Magasinet och systertidningen Spañien Magasinet är på plats. Du är varmt välkommen att besöka oss och prata Spanien och hämta ett gratisex av tidningen.

Fakta/Fastighetsmässan Köpa Hus Utomlands

Eriksbergshallen, Maskingatan 11, Göteborg

Öppettider: 10.30-17.00

Länder representerade oktober 2022: Spanien, Portugal, Cypern, Italien, Kap Verde, Norra Cypern, Thailand, Turkiet och Dubai.

Seminarieprogram lördag och söndag:

Sal 1

11.30 Spanien

12.30 Portugal

13.30 Skatter vid utflyttning

14.30 Spanien

15.30 Köpprocessen i Spanien

Sal 2

11.00 Bolån i Spanien och Portugal

12.00 Turkiet

13.00 Thailand

14.00 Pensionering utomlands

Du kan ta dig till Eriksbershallen med bil. Det finns parkeringshus och parkeringsplatser i närheten. Med båt: Stadsfärjan Älvsnabben till Eriksbergs Färjeläge. Med buss: Buss 16 från Göteborgs centralstation mot Eketrägatan. Gå av på hållplats Eriksbergstorget.

Övriga mässor 2022:

Stockholmsmässan, 15-16 oktober

2023

Malmömässan, 25-26 mars