Nio länder däribland Spanien har beslutat att utöka kontrollen av resenärer och bagage på tåg. När det gäller längre tågresor över nationsgränser kommer övervakningen att utökas med identitetskontroller.

Det är slutsatsen efter det möte som hölls i helgen där inrikes- och transportministrar från nio länder möttes i Paris. De nya kontrollerna införs på grund av terrorhotet. Identitetskontroller av passagerare ska utökas liksom bagagekontroll. Även säkerhetsstyrkor kommer i högre grad än tidigare att patrullera på långlinjer.

”Vi ska bli bättre och effektivare på att upptäcka hot. Den fria rörligheten av människor kan utgöra ett hot mot våra medborgares säkerhet därför är det nödvändigt att genomföra samordnade operationer och införa kontroller” sa den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve enligt nyhetsbyrån Europa Press.

Samtidigt ska informationsutbytet mellan länderna utökas. Det finns även ett akut behov av att upprätta ett register över europeiska passagerare.

Annons

2004 miste över 190 människor livet vid terrorattentat i Madrid. Islamska fundamentalister hade placerat ut bomber på flera pendeltåg i den spanska huvudstaden.