Nu har beskedet kommit som många skandinaviska mäklare på Costa del Sol har väntat på. Rätten till uppskov med reavinstskatt vid bostadsförsäljning i Sverige ska utsträckas till att gälla även vid köp av ny bostad i andra EU-länder som exempelvis Spanien. Det framgår av den departementspromemoria som sändes ut på remiss.
Enligt Svenska Dagbladet kommer en proposition att snabbehandlas i riksdagen under hösten så att de nya reglerna kan träda i kraft vid årsskiftet. Avsikten är att reglerna ska gälla fastighetsbyten redan från första januari 2006.
Hittills har rätten till uppskov med reavinstskatten bara gällt vid köp av ny bostad i Sverige. Så har det inte varit om en svensk medborgare sålt en bostad i Sverige och köpt en ny bostad i exempelvis Spanien.
EU-kommissionen stämde i vintras Sverige inför EU:s domstol och hävdade att den svenska skattelagen var ett brott mot EU-fördragets regler om fri rörlighet för kapital och personer inom EU. En grundregel i EU är att all särbehandling på basis av nationalitet är förbjuden.
Rätten till uppskov kan också följa med när fastigheten byter ägare genom arv, testamente eller gåva.