De utgör mellan 7 och 8 procent av befolkningen och 2,6 till 3 miljoner röstberättigade med en klar vänstermajoritet. Det visar den första undersökningen som gjorts av 40db på uppdrag av Spaniens LGTBI-kollektiv.

HBTQ på svenska eller LGTBI på spanska är ett samlingsnamn för att beteckna ämnen som rör sexualitet samt könsidentitet och homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.

Någon liknande undersökning har aldrig tidigare gjorts i Spanien. På torsdagen presenterades undersökningen vid en pressträff i Madrid. Bland det spanska HBTQ-kollektivet är socialdemokratiska PSOE störst och får 27,8 procent stöd medan 22,8 procent ger sitt stöd till ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos.

Partido Popular får 19,6 procent och högerpartiet Vox 7,1 procent följt av Más País (6,1%) och Ciudadanos (4,8%).

Annons

Enligt valanalytikern Víctor Pérez-Gumán är stödet för PSOE likartat den opinionsundersökningen som görs varje månad och den som pejlar läget i HBTQ-kollektivet. De som får ökat stöd i denna undersökning är Unidas Podemos och Más País medan högerpartierna tappar i styrka. Liberala mittenpartiet Ciudadanos är mer framgångsrik bland HBTQ-kollektivet än i den vanliga allmänna undersökningen och får dubbelt så stort stöd.

Om HBTQ-kollektivet skulle bestämma skulle vänsterpartierna få absolut majoritet utan att PSOE och Unidas Podemos behövde söka stöd av regionala partier i Baskien, Navarra och Katalonien.

Vox skulle förlora 75 procent av sina mandat och Partido Popular skulle tappa stort.

Undersökningen från 40db visar att HBTQ-kollektivet röstar för sina rättigheter och inte för ideologi då 15 till 20 procent uppger sig ha högerideologi men anser att vänsterpartierna engagerar sig mer för deras rättigheter.

55 procent menar att Unidas Podemos är engagerad eller mycket engagerade i deras rättigheter, en andel som i PSOE:s backar till 46,2 procent medan 65 procent anser att Vox inte alls är engagerad i HBTQ:s rättigheter och 39,5 procent anser detsamma för Partido Popular.

Undersökningen visar också att ungdomar är överrepresenterade i HBTQ-kollektivet men är också den gruppen som är mindre mobiliserad och benägna att gå till valurnorna.