Boende i Palmeras 25 har klagat i flera år på höga ljud från den närliggande padelbanan. 

Nu kommer en tvist med kommunfullmäktige att avgöras i domstol. 

Byggnaden Palmeras 25 i Benalmádena är redan omtalad på grund av ett kontroversiellt stadsplaneringsavtal mellan kommunfullmäktige och byggbolaget SENTANIO SL som skrevs under 2019 och just nu utreds av åklagare. 

De boende i byggnaden har dessutom lämnat in ett klagomål till kommunen gällande den höga ljudvolymen som kommer från padelbanorna i det närliggande Benalmádena Racquet Club. 

Annons

De har anmält sin situation till Tvisteförvaltningsdomstolen efter att ha klagat till kommunfullmäktige flera gånger sedan 2021. De menar att bullernivån, och även ljuset från banornas lampor, överstiger det som reglerna tillåter. Flera av bostäderna i byggnaden vetter rakt mot banorna som har öppet mellan 08.00 och 23.00 varje dag. 

– Förr stängde de klockan 00.00, men efter att vi började klaga lade de stängningen en timme tidigare. För tillfället är det den enda åtgärden som har vidtagits trots våra upprepade klagomål, säger en person som bor i Palmeras 25. Enligt samma person har kommunen varit på plats för att mäta ljudnivån och flera månader senare meddelade de att ljudet låg inom lagens gränser. 

Det fick grannarna i huset att beställa en undersökning från ett privat företag. De kunde – i direkt motsats till kommunen – fastslå att “decibelnivån överstiger vad som är tillåtet under alla timmar som anläggningen har öppet”. 

Vem som har rätt ska nu avgöras i domstol. 

Lösningar

“Vi köpte lägenheterna mitt under pandemin, när racketklubben var stängd och vi kunde inte föreställa oss vilken ljudnivå vi skulle få uthärda. Det är hemskt, både ljudet från spelarnas padelslag och deras skrik”, förklarar en av de drabbade, som menar att det finns flera åtgärder som kunnat vidtagits innan de vände sig till domstolen. 

“De kunde ha installerat skärmar med akustiskt skydd, dra ner på tiderna eller helt enkelt täcka banorna”, kommenterar samma person. Det sista menar denne skulle dämpa ljudet samtidigt som det skulle göra att utövarna kunde spela i höga temperaturer och under regn. Personen föreslår också att anläggningen kunde ha flyttats och att platsen vid Palmeras 25 kan användas till tystare och lugnare verksamhet.

”Vi vill inte att klubben ska stänga, vi vill helt enkelt ha åtgärder för att kunna leva i fred”, fortsätter den drabbade som också klagar över att det inte ens finns en skylt i anläggningen som uppmanar spelarna att inte skrika under sina matcher. Dessutom menar de boende att strålkastarna pekar rakt upp så att de måste sänka persiennerna för att kunna titta på TV. 

Stadsbyggnadsavtalet

Utöver den pågående tvisten om ljudnivåerna är avtalet som skrevs under av kommunfullmäktige och byggföretaget under utredning sedan 2022. Utredningen leddes av den andalusiska anti-bedrägeri myndigheten (OAAF) efter att de mottog ett anonymt klagomål. Även den ligger nu hos åklagare. 

Utredningen gäller “oproportionerliga” kostnader för de som bor i byggnaden. I avtalet står det att grannsamverkan måste betala 1 000 euro per månad för att använda vägen som leder från huvudgatan till deras hem. Vägen är bara några meter lång och är den enda naturliga ingången till Palmeras 25 för den som går till fots. Den ägs av Benalmádena Racquet Club, som är kommunalt men drivs av ett privat företag.