En majoritet av Kataloniens regionalregering röstade på måndagen för att bryta loss regionen från Spanien och bygga upp en egen stat som republik. Samtidigt lanserade en 18 månaders färdplan som är tänkt att leda till självständighet.

Det är enhetslistan ”Junts pel Sí”, Tillsammans för ja, och CUP som idag i det katalanska parlamentet röstade för att bryta sig loss. Det sker på dagen ett år efter att man lät utropa ett illegalt val som 2,3 miljoner invånare i Katalonien deltog i.

72 av 135 ledamöter för Junts pel Sí och CUP röstade idag för att inleda självständighetsvägen. Efter det regionala valet i september utgör de 48 procent av rösterna, alltså ingen majoritet.

Det är inte första gången som Katalonien försöker proklamera sig som självständig republik. Det har även inträffat 1641, 1873, 1931 och 1934 men misslyckats.

Annons

Den spanska konstitutionen tillåter emellertid inte att regioner bryter sig loss och den spanske regeringschefen Mariano Rajoy har utlovat att försöka hindra varje försök i domstolarna.
”Regeringen kommer inte att tillåta att detta fortsätter” sa Rajoy på måndagen.

Oppositionsledaren och socialisten Pedro Sánchez uttrycker på måndagen ett starkt stöd till regeringen att vädja till Författningsdomstolen att den spanska grundlagen ska följas.