CiU vann regionalvalet i Katalonien genom att få 30,35 procent av rösterna men det räcker inte för att få egen majoritet. CiU får 50 mandat vilket är 12 färre än vid senaste valet 2010 följt av ERC med 13,6 procent vilket ger 21 mandat. Valdeltagandet låg på 69,51 procent vilket var rekord i ett val i Katalonien.

Kataloniens president Artur Mas backade i gårdagens val jämfört med valet 2010 fick tolv färre mandat. Så är läget strax efter midnatt natten mot måndagen när 90 procent av rösterna är räknade.

Totalt var det 5.413.769 röstberättigade som skulle välja vilka 135 ledamöter som fick plats i det regionala parlamentet i Katalonien. Samtliga kandidater i presidentposten hade röstat före klockan 14.

Den nuvarande presidenten, CIU:s Artur Mas, säger att ”valet är mer avgörande än någonsin i historien”. Han har vädjat till allmänheten att visa världen ”ett kraftfullt budskap i konstruktiv anda”.

Annons

Opinionsundersökningar inför valet hade visat en ledning för Artur Mas, men det såg inte ut som att hans parti CiU skulle få absolut majoritet. Att det slutar med att Katalonien blir en självständig stat är inte sannolikt, menar Johan Eriksson, forskningschef på Utrikespolitiska institutet.

– Jag tror att sannolikheten är låg, även om det inte kan uteslutas, därför att bilda en egen stat innebär att man plötsligt måste ta ansvar för en massa samhällsfunktioner helt själv och förlora stordriftsfördelarna med en stor stat som Spanien. Alla funktioner som finns i Madrid skulle också behöva upprättas i Barcelona.

– Om den europeiska krisen vänds, tror jag att de regionalistiska stämningarna mattas av, säger han till TT. Följ valresultatet här