Efter att ha övergett Katalonien efter den olagliga folkomröstningen 2017 väljer nu flera företag att vända tillbaka.

Efter den olagliga omröstningen om självständighet 2017 flyttade flera katalanska företag sina huvudkontor till andra delar av landet. De gjorde det av rädsla för vilka juridiska konsekvenser som omröstningen skulle få. Nu börjar de, sakta men säkert, återvända till regionen. 

Bland annat kommer Molins huvudkontor återigen att ligga i anslutning till deras fabrik i Sant Vicenç dels Horts (Barcelona). Under de senaste sju åren har det legat i Madrid. De var ett av cirka 4 000 katalanska företag som flyttade sitt kontor. De har cirka 4 000 anställda och omsätter omkring 1,3 miljarder euro. Beslutet att flytta hem togs enhälligt av styrelsen i tisdags efter att man utvärderat möjligheten att flytta hem under en period. 

Det första företaget att vända tillbaka var Laboratorios Ordesa, ett bolag som tillverkar syntetisk modersmjölk. De har sedan 2017 haft sitt huvudkontor i Huesca, där företaget en gång grundades. Även företag som Agbar och Red Points har återvänt till Katalonien. 

Regeringen arbetar tillsammans med arbetsgivarföreningen Fomento del Trabajo på en plan för hur företag som tidigare hade sin bas i Katalonien ska kunna återvända. 

– Om det finns ekonomisk stabilitet, vilket det finns, samt politisk stabilitet och säkerhet kommer företag att återvända utan att vi uppmanar dem, säger Josep Sánchez Llibre, som är president på den katalanska arbetsgivarorganisationen.

Första att flytta från Katalonien var regionens största börsnoterade företag. Exempelvis CaixaBank, till Valencia, och Sabadell, till Alicante. Ingen av dem har uttryckt någon tanke på att komma tillbaka. 

“Stora företag återvänder till Katalonien”, sade regionpresidenten Salvador Illa nöjt i tisdags. Han hoppas att utvecklingen ska hålla i sig för att ge regionen ytterligare välstånd och sysselsättning. ”Vi fortsätter att arbeta för att återigen göra Katalonien till Spaniens och Europas ekonomiska motor”, avslutade han.

Den katalanska ekonomiministern, Alícia Romero, tillade att trenden är: “Mycket goda nyheter”. 

Robbie Eriksson

Robbie Eriksson