Det hettade till ordentligt i det spanska parlamentet på onsdagen när talmannen Ana Pastor bad Gabriel Rufián från det republikanska katalanska partiet, ERC, att lämna plenisalen. Rufián ska ha kallat utrikesministern för fascist, rasist, ovärdig att vara minister och huligan.

Efter tre varningar var det nog. Talman Ana Pastor bad Rufián lämna plenisalen. Rufián är känd för att vara en osympatisk person som å andra sidan hyllas av katalanska separatister och regionalister. I vänsterpressen får ofta Rufián ge utlopp för sina idéer och känslor utan att några motfrågor ställs.

Spaniens utrikesminister Josep Borrell har gjort en anmälning efter att någon spottade på honom då Rufián skulle lämna kongressalen. Med Rufián följde även separatisterna Jordi Salvador och Joan Capdevila.

Enligt nyhetsbyrån EFE försäkrar Salvador att han inte har spottat på någon.

Annons

Den spanske utrikesministern Josep Borrell som är en erfaren och aktad minister i den socialistiska regeringen säger att han inte vill peka ut vem som spottade. Han säger bara att någon spottade när de följde Gabriel Rufián när denne fick lämna plenisalen.

Enligt ERC handlar det om ett falskt påhopp från Borrells sida.

Utrikesministern säger att talman Ana Pastor har kontrollerat situationen väldigt bra.