Spanien riskerar att hamna rejält på efterkälken i sommar på grund av de karantänbestämmelser som infördes senaste veckoslutet. Samtidigt trycker EU-kommissionen på och rekommenderar EU-länderna att lätta på restriktionerna när så är möjligt. Först i slutet på juni kan Sánchezregeringen tänka sig att lätta på restriktionerna. Men då kan det vara för sent, då européerna redan har bokat sin sommarsemester på andra håll. Av Ola Josefsson

När gränserna runt om i Europa börjar öppnas upp igen, väljer Spanien att stänga ned. Från nu gäller förbud för inresande som inte är skrivna i Spanien.

De som är skrivna i Spanien är välkomna tillbaka men då gäller två veckors karantän. Många utländska bostadsägare som är skrivna i Spanien valde att tillfälligt återvända till sina ursprungsländer när det nationella nödläget utlystes i Spanien i mitten på mars.

Det var dessa som myndigheterna på kusten hoppades på. Att de ville återvända när läget var under kontroll. Men kravet på karantän i 14 dagar efter ankomsten till Solkusten avskräcker.

Annons

160.000 utlänningar lever större delen av året i provinsen Málaga och på Costa del Sol. Det är främst britter, tyskar, fransmän och nordbor som har bostad och är skrivna på Solkusten. Myndigheterna hopp står till dessa att de kan återvända och på så vis bli en injektion i återhämtningen av ekonomin.

Men beslutet från Sánchezregeringen oroar.

– Det är ett beslut som skrämmer bort bostadsägarna. Residenta européer med bostad på kusten är våra bästa ambassadörer och ger en god PR. Vi har haft låga siffror när det gäller döda och smittade här i provinsen Málaga och vårt hälso- och sjukvårdssystem fortsätter att fungera precis som tidigare som ett av de bästa i världen, säger Francisco Salado, president i provinsstyrelsen.

Det är också olyckligt när inresande kan bli stämplade som virusbärare när de inte är det. Kontrollen är omfattande vid Málaga flygplats. Och känner man sig dålig ger man sig knappast ut och reser.

Utlänningar som är skrivna på kusten bidrar till inkomster för stat, kommun och näringsliv.
– Vi har verkligen försökt att arbeta för att få tillbaka denna grupp som ett första steg mot att komma igång igen. Att regeringen kom med beskedet om karantän är ett bakslag, menar Salado.

Spanien riskerar också att hamna rejält på efterkälken när det gäller den vanliga semesterturismen. Grekland och Portugal som klarat Covid-19-krisen föredömligt har redan tryckt på startknappen för turism som skapar sysselsättning och tillväxt.

De vill också snabba på processen med säkra turistkorridorer och välkomna resenärer från Danmark, Grekland, Österrike, Tjeckien men även länder utifrån EU som Norge, Australien, Israel och Singapore.

Spanien kan tänka sig att lätta på restriktionerna i slutet på juni. Men då har övervägande delen av européerna redan bokat sin sommarsemester. Spanien som ifjol var världens näst mest turisttäta land i världen efter Frankrike, riskerar i sommar att hamna på efterkälken med skenande arbetslöshet och igenbommade butiker, caféer, restauranger och hotell.

Turistindustrin på Costa del Sol sysselsätter direkt 173.795 familjer och ytterligare 72.200 indirekt. I Andalusien står turistindustrin för 14 procent av BNP och omsätter 22,8 miljarder euro. På Costa del Sol omsätter turismen 14,4 miljarder euro.

Läs mer här: Vem kan resa in i Spanien och behöver man sitta i karantän? Se ambassadens Frågor & Svar

Tre avtrappningsfaser ska öppna turistsommaren