Det fyller ingen funktion. Därför slopar vi kravet på covidpass till serveringsställen. Efter 40 dagar så beslutade den nordspanska regionen Kantabrien på onsdagen att slopa covidpass som krav för att få tillträde till serveringsställen inomhus.
Omikronvarianten har bidragit till rekordsmitta i Spanien. Och covidpasset har inte hjälpt att stoppa smittvåg nummer sex.

Kantabrien införde kravet på covidpass för en och en halv månad sedan. Men antalet fall har ökat från 200 i början på december till att nå toppnoteringen 4. 324 fall på onsdagen.

Presidenten för krog- och restaurangbranschen i Kantabrien, Ángel Cuevas, uttryckte på onsdagen sin tillfredsställelse över att kravet på covidpass hävs, skriver dagstidningen ABC.

Tolv regioner i Spanien fortsätter med covidpass vid inomhusserveringar. Däribland Andalusien som nyligen förlängde kravet att gälla till den 31 januari.

Andalusiens hälsoråd Jesús Aguirre skriver på Twitter att ”regionen kommer att begära förlängning av covidpasset. Det är en åtgärd som finns för att begränsa viruset, upprätthålla sanitärt skydd och ett stort incitament för dem som drar sig för att vaccinera sig”.

Regionpresidsenten Juanma Moreno som på torsdagen besökte Guadalhorceområdet i Málaga säger att Andalusien kommer att fortsätta med det obligatoriska kravet med munskydd och covidpass till serveringsställen till incidenstalet är mycket lågt.

– Vi kommer att böja smittkurvan men vi kan ha tre veckor kvar av stor smittspridning, säger Moreno enligt dagstidningen La Opinión de Málaga.

På torsdagen uppger nyhetsbyrån EFE att Katalonien följer Kantabriens exempel och häver kravet på covidpass.