Det finns likheter mellan provinserna Valencia och Málaga, men det finns också olikheter. En av de främsta sakerna som skiljer sig åt mellan Solkusten och östra Medelhavskusten i Spanien är att vattnet är varmare i Valenciabukten.
Men det går inte att utesluta att liknande regnoväder kan inträffa på Solkusten, säger experter.
Redaktionen har fått flera frågor från läsekretsen om ett liknande regnoväder som det i Valenciaregionen kan inträffa i Málagaprovinsen och Solkusten.
I dagens nummer av Diario Sur är ämnet uppe på tapeten.
”I hela mitt yrkesverksamma liv har jag inte sett något liknande” säger Jesús Riesco, chef för väderlekstjänsten Aemet i Málaga.
Stora mängder på kort tid
I Valencia föll stora mängder regn på kort tid. 179,4 mm på en timme har uppmätts eller 42 mm på tio minuter.
– Medan Álora i Málagaprovinsen fick 200 mm fick Valencia 618 mm regn på ett dygn.
Det område i Valenciaregionen och Levante som påverkades vara mycket större till ytan jämfört med Málagaprovinsen och Guadalhorcedalen.
Riesco nämner just olikheter mellan platserna som det främsta skälet till att det är osannolikt att samma regnkaos inträffar på Solkusten.
– Sannolikheten för att ett sådant här oväder med så stora mängder regn ska inträffa är mycket låg. Och risken för att det återkommer är minimal. Samtidigt kan det inte uteslutas.
Temperatur i havet
Framför allt är det en högre temperatur i havet som fungerar som bränsle för den här typen av våldsamma oväder som vi sett i Levante.
September och oktober är normalt månader då stora regnmängder kan falla i Valenciaregionens inland. Anledningen är att havet vid Valencia fortsatt håller hög temperatur på mellan 22 och 25 grader liksom markytan.
När kalla luftströmmar, minus 22/23 grader, på cirka 5.500 meters höjd drar in över Valenciabukten och inlandet och möter varma vindar uppstår häftiga skyfall som kan ge 200 mm regn på kort tid.
Motsatt är Levante-vinden på låg höjd som kolliderar med berg och bergskedjor så stiger den varma, fuktiga luften tills den träffar den kalla luftmassan som därefter producerar stora mängder nederbörd på kort tid.
Tryckkokare
Enrique Salvo, professor vid Málaga universitet med inriktning på studier om klimatförändringar säger till tidningen:
– Medelhavet har förändrats mycket och värms upp i hög hastighet. Det fungerar som en tryckkokare som ger upphov till naturkatastrofer som kommer att bli värre.
– Det finns likheter med Valenciaregionen som att Málagaprovinsen också är kuperat med höga berg där molnen tömmer sig.
Infrastruktur
För myndigheterna handlar det om att förbereda sig genom en rätt infrastruktur och stadsplanering. Regleringar, avrinningar, uppsamlingar av vatten och att raviner och floder rensas så att inte vattnet stannar upp, bildar dammar med översvämningar som följd.
Forskarna kartlägger i nuläget vad exakt som bidrog till regnovädret i förra veckan i Valenciaregionen. En del kommenterar det med klimatförändringar medan andra är försiktiga och menar att det är för tidigt att vara så tvärsäkra.
En sak är Jesús Riesco, chef för väderlekstjänsten Aemet i Málaga, säker på.
– Det blir färre regndagar under året, men när det regnar blir det större mängder.
Väderexperter uppmanar allmänheten att ta vädervarningar på allvar.