Det spanska trafikverket (DGT) har startat en ny kampanj för att kontrollera användningen av mobiltelefoner bakom ratten, kampanjen inleds idag och varar fram till den 22 september.

De kommer att använda sig av poliser utmed vägarna samt 216 DGT kameror som har den egenskapen att de kan avslöja mobilanvändandet under körning.

Bristande koncentration är en av de främsta orsakerna till trafikolyckor i Spanien, förra året var det 18.591 olyckor där koncentrationsstörningar var den huvudsakliga olycksorsaken. I de olyckorna var det 446 personer som förlorade livet och 1.983 som skadades allvarligt.

Det har framkommit att användandet av mobiltelefon var det vanligaste störningsmomentet i ovannämnda olyckor, därav kampanjen. Förare som talar i telefon under körning tappar förmågan att hålla en konstant hastighet, håller inte tillräckligt säkerhetsavstånd och ökar sin reaktionstid avsevärt. DGT rekommenderar:

Annons

Avråd förare från att ringa eller ta upp sin mobiltelefon under körning.
Innan du ringer till en mobiltelefon, försök då tänka på om den uppringde kör. Om så är fallet bör du inte ringa eftersom vi alla har ett ansvar.
Stäng av mobiler utan handsfree när du kör.
Handsfree är tillåtet eftersom det är mindre farligt, men det innebär inte att det är ofarligt.

Enligt trafiksäkerhetslagen betraktas all användning av mobiltelefoner utan handsfree, hantering av GPS eller andra kommunikationssystem, hörlurar eller öronsnäckor som allvarliga överträdelser som sanktioneras med 200 euro i böter och förlust av 3 poäng på körkortet. Det enda som är tillåtet att ha i öronen i trafiken är hörapparat, allt annat är förbjudet – detta gäller även mopedister och cyklister.

(Det är heller inte tillåtet att använda mobilen vid stopp i korsningar, rödljus etc. Fordonet skall vara parkerat för att det skall vara lagligt).

Källa: DGT samt Neo Motor.
Artikel: Jonny Erixon.